Arjan Kwakernaak overhandigt het eerste exemplaar van het boek over de Hoornbrug aan wethouder Armand van de Laar.
Arjan Kwakernaak overhandigt het eerste exemplaar van het boek over de Hoornbrug aan wethouder Armand van de Laar. (Foto: Robert Heijdemann)

De Hoornbrug, eeuwenlang bron van irritatie

Historie

Meer dan 850 jaar houdt de Hoornbrug de gemoederen bezig. Arjan Kwakernaak van Museum Rijswijk schreef er een 88 pagina’s dik boek over. Wethouder Armand van de Laar (Stadsontwikkeling) kreeg dinsdagmiddag 30 november van hem het eerste exemplaar.

“850 jaar geschiedenis zorgde voor veel leeswerk, maar leverde wel veel leuke en soms rare verhalen op. Opvallend is dat niemand al die jaren de brug in het hart heeft gesloten, integendeel zelfs. Iedereen moest altijd zeuren en zaniken. Het wegdek was te glad, je viel over de leuning. De ijzeren brug stond altijd open en zorgde voor oponthoud.”


De Hoornbrug is niet alleen een obstakel voor de scheepvaart, maar evenzeer een doorn in het oog van het wegverkeer. Kunnen de schepen door dan moeten fietsers, auto’s en wandelaars wachten. Omgekeerd is het precies hetzelfde. Het wil bovendien nog wel eens gebeuren dat één van de brughelften weigert de verbinding tussen de oevers weer tot stand te brengen. Het wachtende verkeer groeit dan uit tot lange rijen. - PR

Rode draad

Dat klagen en zeuren werd de rode draad in alle verhalen. “Toen ik een paar weken geleden Groot Rijswijk opensloeg en las dat de brug zes weken dicht gaat voor groot onderhoud dacht ik: stremmingen, omleidingen. Weggebruikers zullen daar niet blij mee zijn. Wat past dat in mijn boek.” In het boek kan Arjan het niet meer meenemen. “Jammer, dat had een mooi hoofdstuk opgeleverd. Maar in de tentoonstelling over de Hoornbrug (tot 12 maart 2023 in het museum, red.), ga ik wel een wandje maken met alle krantenartikelen over het groot onderhoud aan de brug.”


Onmisbare rol

De tentoonstelling laat de Hoornbrug in al zijn verschillende gedaanten zien, maar staat ook stil bij de gravers van de Vliet, het bonte scala aan gebruikers die door de eeuwen heen over en ook onder de brug passeerden en de onmisbare economische rol die de brug nog altijd heeft voor Rijswijk en de Randstad.

Icoon van Rijswijk

Het boek over de Hoornbrug is verschenen in de serie Iconen in Rijswijk van de Stichting Rijswijkse Historische Projecten en is te koop in de museumwinkel. Eerder verschenen uitgaven over Teddy Scholten, over het stadhuis en nu over de Hoornbrug.

Museum Rijswijk, Herenstraat 67, Hoornbrug icoon van Rijswijk, 27 november tot 12 maart 2023. Geopend dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur

De Hoornbrug is niet alleen een obstakel voor de scheepvaart, maar evenzeer een doorn in het oog van het wegverkeer. Kunnen de schepen door dan moeten fietsers, auto’s en wandelaars wachten. Omgekeerd is het precies hetzelfde. Het wil bovendien nog wel eens gebeuren dat één van de brughelften weigert de verbinding tussebn de oevers weer tot stand te brengen. Het wachtende verkeer groeit dan uit tot lange rijen.