Bartion Bert Simhoffer en sopraan Wilma Bierens tijdens het Weihnachtskonzert.
Bartion Bert Simhoffer en sopraan Wilma Bierens tijdens het Weihnachtskonzert. (Foto: PR)

Tollensprijs 2022

Ellen Deckwitz, een van de grootste Nederlandse dichters van deze tijd, is zondag 11 december om 15.00 uur aanwezig in Museum Rijswijk om de Tollensprijs 2022 in ontvangst te nemen.

Voor haar poëzie ontving Deckwitz al veel prijzen, zoals de Meander Dichtprijs in 2009, de C. Buddingh’-prijs voor beste debuut van het jaar en het C.C.S. Cronestipendium. Ze is al verschenen in De Wereld Draait Door, droeg poëzie voor op Lowlands, en Poetry International. Sinds 2015 schrijft ze een column voor NRC en ze verzorgt samen met anderen de literatuurpodcast Boeken FM. 

De Tollensprijs is de oudste literaire prijs in Nederland. Ze ontvangt hem voor haar hele oeuvre. De prijsuitreiking is in het pand waar volksdichter Hendrik Tollens zijn laatste jaren doorbracht en waar in 1850 op zijn 70e verjaardag het fonds werd gesticht waaruit de prijs wordt betaald.

Repair Café

Op maandagochtend 12 december kunnen mensen met kapotte spullen weer terecht bij het Repair Café Rijswijk, in wijkcentrum Stervoorde. De klussers zitten klaar van 10.00 tot 12.00 uur. Dit is het laatste Repair Café van 2022. Binnenkort worden de data voor 2023 bekend gemaakt. Niet alleen elektrische apparaten maar ook kleine reparaties aan kleding kunnen de klussers aan. Ze zitten paraat met de naaimachine. Let op: ritsen inzetten en stofzuigers en senseo-apparaten repareren doen de klussers niet.

Leeuwenkoor

Het Leeuwenkoor is een klein gezellig koor dat vierstemmige liederen zingt onder leiding van David van Lith. "Wij kijken uit naar ons volgende optreden. Dat zal zijn met Kunst Ter Plekke half mei." Wie het leuk vindt om mee te doen, kan vanaf nu mee oefenen met het nieuwe repertoire. Er wordt gerepeteerd op donderdagavond in verzamelgebouw De Compagnie aan de Geestbrugkade in Rijswijk. Meer informatie: www.leeuwenkoor.nl, Facebookpagina Het Leeuwenkoor, Annelies Stumpel, 0618726446 of Saskia Brand, 0613551968.

Nationale Operette

Donderdag 22 december vanaf 20.00 uur treedt De Nationale Operette op in de Rijswijkse Schouwburg met een concert dat past bij de tijd van het jaar: het Weihnachtskonzert, onderdeel van ‘Wenen, New York, Parijs’. Het concert bevat niet alleen stukken uit de Weense operette, maar ook uit het Amerikaanse en Franse operetterepertoire, zoals de cancan. Ook hoogtepunten uit de bekendste musicals passeren de revue. De muzikale leiding is in handen van de befaamde maestro Walter Proost. Dit orkest werd opgericht in 2013 met als doel om klassieke muziek opnieuw dichter bij de mensen te brengen. European Philharmonia bestaat uit topmusici en jonge, beloftevolle talenten, die elk jaar verschillende muzikale programma's brengen in Nederland en België. Daarnaast wordt medewerking verleend aan allerlei uitdagende projecten, zoals de concerten van De Nationale Operette.