Margarite haalt energie uit theater.
Margarite haalt energie uit theater. (Foto: aangeleverd)

Theater als maatschappelijke boodschap

Algemeen

HOLLANDS KROON - Margarite Smit (41) heeft inmiddels alle kanten van het IJsselmeer gezien. Geboren in Sneek, gestudeerd in Zwolle, Universiteit gevolgd in Amsterdam en nu wonend op Wieringen vanwege de liefde. Wieringen is een speciaal plekje als je het haar vraagt. De plek waar nog duidelijk op sommige plekken de eilandsfeer ademt. Haar liefde en passie zat al op jonge leeftijd in het theatervak. Ze wil mensen inspireren en begeleiden om ook het vak in te gaan. Daarbij is ze van plan haar idee om een jeugdraad op te zetten te presenteren op de ideeënmarkt. 

Kids een belangrijke aanvulling

Voor Margarite was de Jordaan een bijzondere plek om te wonen. Met geluk heeft ze daar een mooi plekje kunnen vinden waar ze wel tien jaar gewoond heeft. “In de stad is het groot, er is altijd iets aan de gang. Als je zin hebt om iets te doen dan kan dat gewoon,” vertelt ze. Wat ze mooi vond aan die tijd was dat er nog een pure mix was tussen mensen die er echt geboren en getogen waren en mensen zoals haar die er terecht gekomen waren. Tegenwoordig wonen er steeds meer mensen van buitenaf. “Dat heb je misschien wel in alle stadsdelen, maar ik had alles in de Jordaan. Het voelde als een eigen dorp in een ontzettend grote stad.”

Van de Jordaan verhuizen naar Wieringen kan even wennen zijn. Voor Margarite ging dit makkelijk. “Het sprak mij aan dat Wieringen op bepaalde plekken nog de eilandsfeer ademt,” legt ze uit. Amsterdam ervoer ze als gehaast, een druk leven met veel mensen. “Hier in Hollands Kroon is dat gewoon niet zo. Het voelt als een community waar je onderdeel van bent. Ik ben hier ook snel goed opgenomen, mede dankzij het netwerk van mijn vriend.” Smit is van zichzelf ook nieuwsgierig aangelegd en niet bang om op ontdekkingstocht te gaan. “Als we met de kids Amsterdam bezoeken dan mis ik de stad toch nog wel eens hoor,” zegt ze lachend.

Het gaat altijd over hen

Margarite wil een jeugdraad opzetten. Dit plan gaat zij presenteren op de ideeënmarkt aan mensen die daar invloed op hebben. “Wat mij het mooiste lijkt is dat de gemeente vertegenwoordigd wordt, kinderen kunnen daar een plekje voor innemen en iets mee krijgen om daarvan te leren. Hoe werkt het politieke systeem en waar gaat het over in de Gemeenteraad?” Licht ze toe. Ze vindt het mooi als de jeugd zich aangesproken voelt om zich uit te spreken over wat zij belangrijk vinden in het gebied waar ze opgroeien en wonen. “Kinderen denken anders dan volwassenen. Dat is waardevol. Ze bezitten inventief ideeën en een rijke fantasie. Jongeren moeten zich betrokken voelen en een betekenis hebben,” zegt Margarite. Met de jeugdraad wil ze ervoor zorgen dat zij hun stem laten horen. “Jongeren laten tegenwoordig steeds vaker van zich horen, maar het kan meer. Systemen in Nederland bedenken veel vóór de jeugd en jongeren, maar ze bedenken het niet mét hen,” licht ze verder toe.

Het ademt eilandsfeer

Verbintenis

Binnen haar vakgebied gebruikt ze met studenten theater om samenwerkingen te verbeteren. Ze gebruiken het om inzicht te geven in verhalen die belangrijk zijn, het heeft altijd een maatschappelijk karakter. “Het is belangrijk om je af te vragen wat je met het verhaal dat je verteld wilt bereiken. Verhalen met issues en conflicten die spelen omzetten in toneel geeft mensen een inzicht. Je leert verschillende meningen te bekijken,” vertelt ze. 

Inventieve ideeën en fantasie

Voordat Margarite docent werd deed ze veel met haar eigen theatergroep. Hier hebben ze een project gedaan voor een groep mbo-studenten. Het doel was om hen te motiveren en te laten zien dat ze echt iets kunnen en waardevol zijn in deze maatschappij. “Het waren jongeren die het niet altijd even lekker hadden op school of in het leven. Het was een hele kluif om hen te overtuigen dat wij ze écht graag wilde zien en dat wij ze belangrijk vonden. We moesten zorgvuldig omgaan met het contact. Het was uiteindelijk een prachtig project. Door het theater zijn studenten boven zichzelf uitgestegen. Het was een enorme boost voor hun zelfvertrouwen. Het project heeft bijgedragen aan een positieve switch in hun leven. Daar doe je het voor,” legt ze trots uit.

Door Anne Smit

Theater.