De knoflook wordt weer van het land gehaald.
De knoflook wordt weer van het land gehaald. (Foto: aangeleverd)

Verbeterde koelcellen van Biesheuvel houden de knoflook nog verser

SLOOTDORP- Je ziet het niet wanneer ze van het land worden gehaald, maar je ruikt het wel: het is eind juni en dus weer tijd voor de Biesheuvel verse knoflook. Het product van Biesheuvel Knoflook staat dermate hoog aangeschreven dat het Slootdorpse bedrijf hofleverancier is van de bekendste grootgrutter van Nederland. 

Biesheuvel veroverd de markt

Er is niet één geheim van de smid maar om er toch direct één uit te lichten: eigenaar Arjan Biesheuvel blijkt figuurlijk gesproken over een krachtige rechtse directe te beschikken: Biesheuvel Knoflook heeft de markt namelijk mede veroverd met de innovatieve techniek knoflook in coma te brengen én te houden.


Hoe dat zit? "Het is noodzakelijk om het groeiproces van de knoflook te beheersen”, vertelt Arjan die de tweede generatie vormt van het familiebedrijf. "Nadat de knoflook van het land komt, koelen we deze eerst versneld terug. Daarna zorgen we ervoor dat ze in een andere cel in een soort coma raken, door zo weinig mogelijk zuurstof te geven.”


Dat laatste is maatwerk pur sang, want wanneer de knoflook te weinig zuurstof krijgt, stikt het. Het is als ware een kunstmatige coma om te voorkomen dat verdere schade ontstaat. Biesheuvel Knoflook heeft de koelcellen geoptimaliseerd zodat het proces van koeling nog beter verloopt en de knoflook nog verser blijft.

Goudklompjes

Het resultaat is wat in het jargon ‘goudklompjes’ heet. Gedolven in de Wieringermeerpolder en niet in het beroemde Klondike, plek in Noordwest-Canada waar eind negentiende eeuw een goldrush plaatsvond… Maar daar zou je wel de Biesheuvel knoflookjes kunnen vinden. Als bekendste knoflookteler van Nederland heeft het Slootdorpse bedrijf sinds 1986 namelijk een mondiale naam opgebouwd: ze worden over een groot deel van de wereld geëxporteerd.

Maatwerk pur sang

Overigens is Biesheuvel niet alleen meer actief in Noord-Holland. Eerder deze maand werd al begonnen met de oogst van de teelt in Noord-Brabant. Verder wordt ook anderszins gezorgd voor een jaarlijkse productie. Arjan Biesheuvel. "In januari komt er een lading uit Zuid-Afrika, in februari is Egypte aan de beurt en rond mei krijgen we knoflook binnen uit Zuid-Europa. We kennen deze telers allemaal persoonlijk, want ze moeten voldoen aan onze strenge eisen. Alleen op die manier kunnen we de kwaliteit garanderen die we beloven.”

Knoflook in de vingers

De kwaliteit hebben ze bij Biesheuvel niet alleen in de vingers, de ‘knoflookvingers’ bepalen ook deels de kwaliteit. "Uiterlijk is belangrijk”, vertelt de teler. "Albert Heijn wil maximaal vijftien tenen per bol, in Egypte lopen de dertig tenen per bol juist hard in de markt. Speciaal voor ons wordt daar nu ook knoflook met minder tenen gekweekt.”


Uiteraard gaat er ook wel eens wat mis, maar dat is geen probleem meer. Het bedrijf verwerkt die de Nederlandse knoflook die niet als bol verkocht kan worden knoflook tot knoflookpuree, aioli en knoflookmayonaise en verkoopt die enerzijds aan toonaangevende bedrijven zoals Remia en Van der Valk en anderzijds aan de consument via de online winkel. En al dat lekkers wordt in Slootdorp bedacht, ontwikkeld en uitgevoerd met behulp van een voedseltechnoloog, zonder dat het er vervelend ruikt. Want Biesheuvel werkt alleen met natte knoflook dat niet het neusorgaan ergert en ook niet voor een stinkende adem zorgt. Arjan Biesheuvel is een warm pleitbezorger voor dit type knoflook in plaats van de ‘Chinese gedroogde troep’.

'Geen Chinese gedroogde troep'

Benieuwd naar alle knoflookverrijkingen, van knoflookbol tot knoflookketchup, voor jouw maaltijden? Check dan www.biesheuvelknoflook.nl.