Rookmelders zijn van levensbelang.
Rookmelders zijn van levensbelang. (Foto: aangeleverd)

Vanaf 1 juli zijn rookmelders verplicht

HOLLANDS KROON - Elke woning moet vanaf 1 juli 2022 een of meerdere rookmelders hebben. Dat moet volgens de wet op elke verdieping met een verblijfsruimte of afgesloten ruimte. Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van giftige rook. Rookmelders zijn dus van levensbelang.

Misschien heb je vragen. Wat is bijvoorbeeld een goede rookmelder? Waar kun je een rookmelder het best plaatsten? Of heb je hulp nodig bij het plaatsen van de rookmelder? Je vindt veel informatie op de website www.rookmelders.nl, maar je kunt de vragen ook direct aan de gemeente stellen.

Rookmelders aan het plafond

Gebruik een rookmelder die minstens 10 jaar meegaat. Deze kun je kopen bij de bouwmarkt of online voor ongeveer 16,- euro. Hang de rookmelder in de hal en aan het plafond op minimaal 50 centimeter afstand van een muur of een hoek en op minimaal 30 centimeter van een lamp. Hang geen rookmelder in de buurt van ventilatieopeningen of een verwarming. Wil je testen hoeveel rookmelders je nodig hebt in je huis? Bekijk het op www.rookmelders.nl/rookmelderwijzer.