Afbeelding
(Foto: Pierre Mettes)

Burgemeester bezoekt de Rank

Algemeen

SCHAGEN - Woensdagmorgen 8 juni kregen de kinderen van basisschool De Rank in Schagen bezoek. De burgemeester kwam om 9 uur langs bij de kinderen van groep 8. Daar was een aanleiding voor. De kinderen schreven de burgemeester brieven met wensen voor hun schoolbuurt. Burgemeester Marjan van Kampen kwam met de kinderen hierover praten.

De wensen van de kinderen gaan over vijf dingen: verkeersveiligheid rondom school, een speeltuintje in de wijk, last van hondenlosloopgebied naast school, parkeerproblemen in de wijk en de overlast van graffiti.

Over het parkeren schreven bijvoorbeeld Benthe, Lieke en Melinda dat bezoekers van Magnushof parkeren op de parkeerplaats van bewoners van de Jacob Ruysdaelllaan. Daarom kunnen de bewoners er niet parkeren. 

“Er staan al borden waar op staat: hier mag je niet parkeren. Maar ze doen het toch. Kan er iets aan gedaan worden?” De kinderen komen ook al met een voorstel: een vergunning voor de bewoners. “En ik dacht aan een boete van 35 euro”, schrijven ze alle drie. 

Boetes

Ook over boetes, maar dan voor graffiti, schrijven onder anderen Jarin, Iza en Tim: “De graffiti is heftig aan het worden en sommige woorden die ze gebruiken kunnen echt niet. Mijn oplossing is 50 euro boete, een strafblad en schoonmaken.” De kinderen opperen niet alleen dat er meer controle moet komen, bijvoorbeeld met camera’s en wijkagenten, maar ook “misschien wat meer legale plekken zoals bij een skatepark.” Dat een verbod niet altijd werkt, weten de kinderen ook eigenlijk wel. “Verboden gebieden zou handig zijn maar niet te veel want dan gaan ze het juist op die plekken doen,” schrijft Tim.

De burgemeester vroeg of de kinderen zelf een oplossing wisten. Daar kwamen een paar goede ideeën uit. De kinderen gaan bijvoorbeeld een actie doen, zodat meer ouders de kinderen met de fiets naar school gaan brengen. Hoe dat er uit gaat zien is nog een verrassing. Ze gingen ook naar buiten om het een en ander aan te wijzen.

Boa

De brieven hebben indruk gemaakt bij de gemeente. Het is duidelijk dat lang niet alle wensen uit kunnen komen. De burgemeester widel hier graag met de kinderen over praten. Er kwam ook een BOA mee. Dat is een medewerker van de gemeente die mag onderzoeken of er overtredingen zijn, bijvoorbeeld met parkeren en graffiti. Ook kwam de gebiedscoördinator mee, de medewerker die contactpersoon is voor een gebied in de gemeente. De leerlingen mochten vragen stellen en de burgemeester gaf antwoord. Dat ging ook over haar ketting en wat een burgemeester doet, of wat een BOA doet en waarom die zulke dikke schoenen aanheeft. 

Hoewel niet alle wensen kunnen uitkomen, heeft de burgemeester hen wel verteld wat de gemeente kan doen aan de problemen. Het opvallende is dat groep 8 zeer binnenkort de school verlaat en naar het voortgezet onderwijs gaat. Daarom heeft de burgemeester ook de vraag gesteld of de kinderen een ‘Overdracht van acht’ willen maken, om deze door te geven aan groep 7. Dan maakt die groep wellicht nog mee dat een wens in uitvoering gaan komen.