Afbeelding
(Foto: Pexels)

Hierom vier je Vaderdag

Na Moederdag komt Vaderdag en is het tijd de vaders aandacht te geven en te verwennen. Grondlegger van vaderdag is de Amerikaanse Sonora Smart Dodd.

Smart had grote bewondering voor haar vader. Terwijl in de kerk gesproken werd over de nieuw erkende Mother's Day, had Sonora het idee dat ook het vaderschap erkenning nodig had. Ze benaderde de ministeriƫle Alliance en stelde de verjaardag van haar eigen vader, 5 juni, voor als de dag van eer voor vaders. De Alliance koos uiteindelijk voor de derde zondag in juni.

Andere taken

Ook in Nederland vieren we Vaderdag op de derde zondag van juni. Op deze dag bedanken we vaders voor het doen van zijn vaderlijke plichten, of gewoon omdat hij lief is. In de afgelopen decennia zijn de taken van de man in het gezin veranderd. Tegenwoordig is het heel normaal als vaders voor hun kinderen zorgen en moeders ook een baan buiten huis hebben.


Vanwege emancipatie van de vrouw en door de ontwikkeling van de individualisering, is de functie van de vader sinds de jaren 60 van de vorige eeuw sterk veranderd. De band van de vader met de kinderen is gegroeid. Werd vader voorheen gezien als een strenge, afstandelijke man, nu is hij deel van het gezinsleven geworden en neemt hij verzorgende taken over. Dit is helaas nog niet het geval in alle gezinnen.


Om alle vaders te bedanken is daarom Vaderdag ingesteld. Vaak brengen de kinderen op deze dag vader een door hen klaargemaakt ontbijt op bed en geven zij hem een zelfgemaakt cadeautje. Oudere kinderen geven hem iets dat ze zelf voor hem gekocht hebben: een geurtje, een stropdas of een leuke gadget. Kinderen die al zelfstandig wonen gaan vaak bij hun ouders langs en brengen een extra bezoek aan hun vader op deze speciale Vaderdag.