Een vitaler duin en bos waarin het genieten is.
Een vitaler duin en bos waarin het genieten is. (Foto: aangeleverd)

Natuurherstel Pettemerduinen

Algemeen

PETTEN - Tussen half september 2022 en maart 2023 voert Staatsbosbeheer werkzaamheden uit in het natuurgebied Pettemerduinen. Deze maatregelen zorgen voor een vitaler duin en bos waarin het genieten is van een grotere variatie aan plant- en diersoorten. Vanwege de hoge natuurwaarden is de Pettemerduinen opgenomen in het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden N2000.

Ze werken in duin, bos en het eerste Korfwater. Ze gaan aan de slag om woekerende, uitheemse, plantsoorten uit het duin te verwijderen. Soms door deze te maaien, op andere plekken door deze uit te graven en het zand te zeven. Ook graven ze stuifkuilen en maaien de natte duinvalleien. De heidevelden krijgen een opknapbeurt door deze pleksgewijs te plaggen of chopperen. In de bossen verwijderen ze op een vijftal plekken de Amerikaanse eik en Sitkaspar. Vervolgens worden hier inheemse loofbomen en struiken geplant voor een natuurlijker duinbos. Ten slotte plaatsen ze nieuwe rasters en herstellen de oude rasters. Het gaat om delen van het duin waar het nu al niet toegestaan is het gebied te betreden vanwege kwetsbare plant-of diersoorten.

Locaties 

De werkzaamheden vinden plaats tussen het eerste Korfwater (Korfwaterweg) in Petten en het meest noordelijke fietspad ter hoogte van strandpaviljoen St. Maartenszee-Noord. Het Noord-Zuid fietspad en sommige wandelpaden worden in periodes van enkele weken gebruikt als aan-en afvoerroute en zijn dan (deels) afgesloten vanwege de veiligheid van bezoekers. Omleidingen worden ter plekke aangegeven met borden. Er kan tijdens het werk ook overlast zijn door geluid van machines en wegverkeer.

Meer informatie

Op de website van het Staatsbosbeheer staat een uitgebreide toelichting op de werkzaamheden en waarom deze noodzakelijk zijn. Kijk voor alle informatie op: www.staatsbosbeheer.nl/wat-we-doen/werk-in-uitvoering/pettemerduinen-natuurherstel.