Voedselbank grijpt in na explosieve inflatie.
Voedselbank grijpt in na explosieve inflatie. (Foto: aangeleverd)

Stijging voedselbank nog niet zichtbaar

Vervolg voorpagina

"Alleen mijn naasten en een paar zeer goede vriendinnen. Ik ben altijd bang dat ik bekenden tegenkom als ik met de boodschappentassen naar buiten loop. Als de boodschappen eenmaal in de kast zitten, kan ik gelukkig wel goed schakelen en mezelf een schop onder de kont geven. Gelukkig blijf ik niet te lang in de misère hangen, mijn man was ook zo. We waren 46 jaar samen. Als ik het even niet zie zitten, dan praat ik tegen zijn foto en kan ik er weer eventjes tegenaan."

Landelijke toename 

Tom Hillemans, vicevoorzitter van de Voedselbank Nederland vertelt: "Als we naar het hele land kijken zien we dat er een flinke stijging van aanvragen gaande is. Twee keer per jaar meten we bij elke voedselbank wat de stand is. Op 31 december 2021 was onze laatste meting en in juni 2022 zagen we al een stijging van 5%, dat is veel hoger dan het gemiddelde. Vervolgens valt ons een nieuwe trend op: normaliter loopt de vraag in de zomer terug, dat is afgelopen zomer niet gebeurd. De afgelopen weken zien we een lineaire stijging. Ik kan niet koffiedik kijken, maar dat er een forse stijging aan zit te komen staat buiten kijf. Op dit moment redden we het nog wel, maar als deze trend zich voorzet en er geen extra aanbod binnenkomt, hebben we een groot probleem. Natuurlijk kunnen we het pakket kleiner maken, maar dat houdt een keer op. Op dit moment zijn we volop aan het nadenken hoe we dit naderende probleem kunnen tackelen. Het is prachtig dat het bedrijfsleven voedselverspilling tegen gaat, beter plant en producten alsnog verkoopt, maar dit resulteert in minder aanbod voor de voedselbanken. We krijgen steeds minder voedsel. Als het echt te krap wordt moeten we een beroep doen op de maatschappij en alternatieve oplossingen zoeken. Denk aan winkelacties, het publiek vragen om spullen te kopen voor de voedselbank, het bedrijfsleven vragen om wat extra te geven en de politiek vragen om ons te helpen als er nood aan de man komt".

Probleem tackelen

Hoeveel geld blijft er over voor voedsel, sporten of kleding, na aftrek van je vaste lasten? Dat bedrag bepaalt of je in aanmerking komt voor een pakket van de voedselbank. Het normbedrag voor toelating wordt bepaald conform criteria en de grootte van het voedselpakket wordt met name bepaald door het aantal inwonende gezinsleden. Voor de regio's Hollands Kroon en Schagen kun je de criteria vinden op www.voedselbankkopvannoord.nl.


* In verband met de bescherming van de privacy is de naam Els gefingeerd