Ouderen vallen gemiddeld 3 keer per jaar
Ouderen vallen gemiddeld 3 keer per jaar (Foto: Pexels)

De epidemie waar niemand het over heeft

REGIO - Wist jij dat er gemiddeld iedere 5 minuten een oudere op de eerst hulp terechtkomt na een valongeval? De impact van zo’n val is vaak groot, in het bijzondere bij ouderen. 

Lichamelijk, door kneuzingen of een breuk, maar ook geestelijk doet het veel met de persoon die valt. Ouderen zijn vaak bang om opnieuw te vallen en onderzoek toont aan dat het aantal incidenten toeneemt wanneer er sprake is van angst. Door deze angst worden bepaalde situaties of activiteiten gemeden en dit zorgen voor inactiviteit en afname van sociale activiteiten. Dit heeft invloed op de kwaliteit van leven, zorgt voor een achteruitgang van de algehele conditie en kan ook eenzaamheid veroorzaken.

Tips om het valrisico te verkleinen

1. Blijf actief: Probeer in beweging te blijven en zoek online naar balansoefeningen.

2. Maak het huis veilig: Denk aan goede verlichting, een veilige trap en antislip materiaal.

3. Geneesmiddelen: Sommige medicijnen beïnvloeden de bloeddruk, het evenwicht of de hersenen. Er is meer kans om te vallen bij het gebruik van meerdere medicijnen tegelijk.

4. Ogen checken: Goed zicht is erg belangrijk voor een goede balans. Zorg er voor dat de ogen regelmatig worden gecontroleerd. Een reserve bril is ook geen overbodige luxe.

5. Stevige en passende schoenen: Door binnen passende en stevige schoenen te dragen met voldoende profiel en een lage hak, is er minder kans op uitglijden.

6. Gezonde voeding: Goede voeding draagt bij om de spieren en botten sterk te houden. Het is daarom belangrijk om genoeg te eten, met voldoende eiwitten en vitamines.