Dr. Groenhart.
Dr. Groenhart. (Foto: aangeleverd)

Lezing over Dr. Groenhart

DIRKSHORN - Philip van der Zee, docent aan het Regiuscollege, verzorgt op dinsdag 17 mei een lezing over de huisarts Dr. Groenhart. Dr. Groenhart, huisarts van 1940 -1953 in Dirkshorn was tijdens de tweede wereldoorlog actief lid van een verzetsgroep.

In mei 2020 zouden we gedenken dat we 75 jaar in Nederland in vrede hebben kunnen leven. Helaas kwam daar een vervelend virus tussendoor, waar we nu hopelijk van verlost zijn.

Cultureel Dirkshorn heeft in samenwerking met "Vrouwen van Nu” Dirkshorn alsnog gemeend dat we nu twee jaar later deze periode van vrede niet ongemerkt voorbij mogen laten gaan, zeker gezien de oorlog die nu gaande is in Oekraïne.

Duitse wraak

Tot heden is nog steeds niet helemaal bekend welke verzetsdaden onder leiding van dokter Groenhart zijn ondernomen. Maar in 1944 ontspoorde bij een spoorbrug in Waarland midden in de nacht een transporttrein van de Duitsers. De Duitse bezetter eiste wraak voor deze daad en men nam aan dat dokter Groenhart hieraan medeplichtig was geweest. Als wraak werd de prachtige praktijkwoning van de dokter, gebouwd in 1891, in brand gestoken op 30 september 1944. Dr. Pieter Groenhart overleed op 14 augustus 1960. Slechts 48 jaar oud. Zijn familienaam Groenhart komt in Dirkshorn terug in de Groenhartweg en het bungalowpark Groenhart.


Het is duidelijk dat Dirkshorn veel te danken heeft aan Dr. Groenhart en dat Philip van der Zee ons veel zal kunnen en willen vertellen over deze markante man.

De lezing zal muzikaal omlijst worden door de muziekvereniging “Onder Ons”. Iedereen, jong of oud, met interesse in de geschiedenis van Dirkshorn in de Tweede Wereldoorlog en met name de rol van de verzetsman Dr. Groenhart is van harte welkom. Entree is gratis, inclusief koffie/thee.

Gegevens

Wanneer: dinsdag 17 mei 2022, aanvang 19.45 uur Waar: PKN kerk, Raadhuisstraat 5 Dirkshorn