Evelien in actie.
Evelien in actie. (Foto: Aangeleverd)

Negentien jaar en onderweg naar de top

Algemeen

WIERINGERWERF – Op het moment van interview bevindt Evelien (19) zich in Sion Zwitserland waar ze haar aller eerste trainingskamp met Jumbo-Visma heeft. Evelien tekende eerder dit jaar haar eerste contract bij een commerciële schaatsploeg voor twee jaar. Nu is zij onderdeel van het Jumbo-Visma Development Team en rijdt zij trots in het geel zwart.

Door Anne Smit

Ze vroeg of het interview iets later kon. Ze kwam net uit de bergen en had een klimtraining achter de rug. Even later zocht ze een rustig plekje op en zo konden we beginnen.

Geboren en getogen

Geboren en getogen in de Wieringermeer begon haar schaatscarrière op de ijsbaan van Hoorn. Ze startte met jeugdschaatsen “Dat ging dus best wel goed en zo ben ik doorgegaan naar Duosport. Hierop volgde een inschrijving bij de club. Ik schaatste bij STG Koggeland, ook hier boekte ik progressie en zo werd ik gevraagd voor de C-Selectie”, vertelt Evelien. Na een aantal nationale prijzen bij de C-junioren maakte zij de stap naar Schaatsteam NH. In 2018 werd TalentNED opgericht, hier sloot Evelien zich in 2019 bij aan. Na twee jaar professionele sportbegeleiding, een rugzak vol aan ervaring, een wereldtitel en vele prijzen verder tekende ze in maart bij Jumbo-Visma voor het Development Team.

TalentNED zit in Enschede, na het behalen van haar vwo-diploma besloot zij een tussenjaar te nemen. “School in combinatie met mijn sport in Enschede waar ik intern zat was op dat moment niet te doen”, vervolgt Evelien. In dat jaar is ze een thuisstudie Sportpsychologie begonnen waar ze momenteel nog mee bezig is. Evelien is een doorpakker: “Als dat af is ga ik naar de Universiteit. Sport en school combineren wordt een uitdaging, ik denk wél dat het te doen is, ik ga het gewoon proberen!”

Nieuwe indrukken

Een nieuw team vol volwassen topsporters geeft veel nieuwe indrukken. “Het is natuurlijk heel erg nieuw, maar ook lastig te zeggen wat nu het verschil is. Het seizoen is nog pril en net begonnen. Voor nu zit het grootste verschil hem in de trainingen. Ik trainde al veel, maar nu train ik op een andere manier. Je merkt dat het iets meer van je vraagt”, legt Vijn uit. Ze benadrukt dat het vooral een enorm leuke uitdaging is. 

Op Nederlandse bodem bestaan haar trainingen uit krachttraining, skeeleren en fiets trainingen. Ze is ongeveer 20 uur per week aan het trainen. Daarnaast is rust ook heel belangrijk. 

Naar jezelf kijken

“Mijn doelstelling voor dit jaar is vooral mezelf ontwikkelen en verbeteren. Op die manier hoop je dat het gat met de snelste steeds iets kleiner wordt. Uiteindelijk heeft het geen zin om jezelf te vergelijken, je moet naar jezelf kijken. Ik wil voor mezelf een stapje vooruit gaan zowel qua tijden als op persoonlijk vlak”, vervolgt ze. 

Veel sporten met een doel betekent ook leven in een bubbel. Voor Evelien is het the key om met familie en vrienden te blijven communiceren. Op vrije dagen probeert ze tijd voor hen vrij te maken, ook levert haar koken en bakken positieve energie op. “Het geeft juist ook kracht om even uit je bubbel te stappen”. 

Dankbaarheid

Evelien is zich heel bewust van alles wat ze meemaakt en ziet dit als een voorrecht. “Ik waardeer het dat ik de kans krijg hier te mogen zitten en mezelf kan verbeteren en ontwikkelen,” laat ze weten. Ze omschrijft zichzelf als perfectionistisch en gedreven: “Ik wil alles perfect doen en dat is handig, maar soms werkt het jezelf ook tegen. Je moet dan net dat ene stapje extra, juist níet doen. Dat is dus zowel mijn beste, als mijn slechtste eigenschap.”

Een paar dillema’s

Met of zonder make-up naar een wedstrijd?

“Maakt mij echt niet uit, ik ben daar niet zo heel erg van. Mascara is wel een must, verder niets”.

Liever pasta of pizza?

“Pasta! Ik hou er heel erg van. Ik maak het ook zelf ook vaak, dan wel het liefste pasta carbonara”.

Uit eten of zelf koken?

“Liever zelf, omdat ik het ook echt leuk vindt om te doen. Soms is het wel fijn uiteten te gaan, maar dat hangt van de setting af. Koken is voor mij een manier van ontspannen”.

Vakantie naar de zon of een vakantie naar de sneeuw?

“Zon! Op vakantie moet er zon zijn. Ik hou van de warmte en daarbij dan even lekker niks doen”.

Nooit meer muziek luisteren of nooit meer mogen praten?

“Nooit meer muziek luisteren, het is onhandig om niet te mogen praten. Ik luister verder niet heel veel muziek. Als ik het dan luister dan graag in de auto”.

Bungeejumpen of rennen voor een bedje bij het resort?

“Bungeejumpen haha. Nog nooit eerder gedaan, het lijkt me ook doodeng maar wel een vette uitdaging. Ik kies liever voor uitdaging dan voor gemak”.

Om af te sluiten heeft ze een boodschap voor jonkies met een topsportdroom: “Geloof vooral in jezelf en geniet van alles wat op je pad komt. Plezier is het belangrijkste.”

Evelien bij Jumbo-Visma op de foto.