Evelien stralend.
Evelien stralend. (Foto: Jumbo-Visma)

Voor de komende twee jaar schaatsen in het geel zwart

WIERINGERWERF – Op het moment van interview bevindt Evelien (19) zich in Sion Zwitserland waar ze haar aller eerste trainingskamp met Jumbo-Visma heeft. Ze kwam net van een fietstraining. Evelien tekende eerder dit jaar haar eerste contract bij een commerciële schaatsploeg voor twee jaar. Nu is zij onderdeel van het Jumbo-Visma Development Team en rijdt zij trots in het geel zwart.

Door Anne Smit

De balans tussen topsport en privé

Geboren en getogen in de Wieringermeer begon haar schaatscarrière op de ijsbaan van Hoorn. Ze startte met jeugdschaatsen “Dat ging dus best wel goed en zo ben ik doorgegaan naar Duosport. Hierop volgde een inschrijving bij de club. 

Ik schaatste bij STG Koggeland, ook hier boekte ik progressie en zo werd ik gevraagd voor de C-Selectie”, vertelt Evelien. 

'Perfectionisme is handig, maar ook een valkuil'

Na een aantal nationale prijzen bij de C-junioren maakte zij de stap naar Schaatsteam NH. In 2018 werd TalentNED opgericht, hier sloot Evelien zich in 2019 bij aan. Na twee jaar professionele sportbegeleiding, een rugzak vol aan ervaring, een wereldtitel en vele prijzen verder tekende ze in maart bij Jumbo-Visma voor het Development Team.

Evelien is zich heel bewust van alles wat ze meemaakt en ziet dit als een voorrecht. “Ik waardeer het dat ik de kans krijg hier te mogen zitten en mezelf kan verbeteren en ontwikkelen,” laat ze weten. Het doel is om het gat met de snelste steeds kleiner te maken.

Op pagina 3 kun je het gehele interview lezen en maakt Evelien een keuze tussen een aantal dilemma's.