Bloemen van burgemeester Spies voor de 100-jarige mevrouw Van der Helm - Van Paassen.
Bloemen van burgemeester Spies voor de 100-jarige mevrouw Van der Helm - Van Paassen. (Foto: Robbert Roos)

‘Je moet echt nooit bij de pakken neer gaan zitten’

Nieuws

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - Als mevrouw Van der Helm - Van Paassen van wal steekt is er geen houden meer aan. Ze is niet alleen erg bij de tijd, maar weet haar verhalen ook te doorspekken met gevatte humor en zelfspot. Op dinsdag 1 februari vierde zij haar 100ste verjaardag in het bijzijn van haar kinderen. Op woensdag 2 februari is zij verrast met een bezoek van burgemeester Liesbeth Spies. 

Robbert Roos

Als burgemeester Spies de ruimte van De Herbergier, een kleinschalige woonvorm in een vleugel van het voormalig gemeentehuis, binnenstapt zit mevrouw Van der Helm - Van Paassen al te wachten. Goed gehumeurd en om door een ringetje te halen. “Eigenlijk had ik vanmorgen helemaal geen zin om op te staan”, geeft ze direct eerlijk toe. “Gisteren heb ik mijn verjaardag gevierd en ik ben natuurlijk de hele nacht doorgegaan”, grapt de 100-jarige. En met die uitspraak is de toon voor de rest van het gesprek direct gezet. Het is niet het laatste grapje dat deze dame vanmorgen maakt.  

Ik ben natuurlijk de hele nacht doorgegaan

Mevrouw Van der Helm - Van Paassen is op 1 februari 1922 geboren als dochter van een tuinder in Poeldijk in een gezin met twee zoons en vier dochters. Na haar huwelijk woonde ze in Alphen aan de Rijn en runde daar met haar man een eigen bakkerij met bakkerswinkel. Eerst aan de Pieter Doelmanstraat vlakbij de Alphense brug en later in de Karel Doormanstraat. “Ik heb acht kinderen gekregen”, vertelt ze enthousiast. “Klanten vroegen me weleens; ben je nu alweer in verwachting? Dan kon ik ze wel ik weet niet wat doen, maar ja, je moest altijd beleefd blijven. Ik zei dan maar snel; ja, en ik ben er nog blij mee ook.”

Je moest altijd beleefd blijven

Het was altijd hard werken in het familiebedrijf. Burgemeester Spies heeft een grote bos bloemen meegebracht en begrijpt precies waar mevrouw het over heeft. “Mijn opa had een bakkerij in Kesteren in de Betuwe dus ik weet er alles van”, knikt ze instemmend. De twee hebben elkaar al snel gevonden en al snel rollen de verhalen over het bakkersleven over tafel.  

Mevrouw Van der Helm - Van Paassen is nog erg vitaal. “Ik ben een echt buitenmens en ga graag naar buiten om een rondje te lopen met mijn rollator. Gewoon pet op en jas aan.” Als het weer heel erg slecht is oefent mevrouw gewoon op de gang in het wooncomplex. Tot haar 90ste zwom ze dagelijks in het zwembad. “Ik stond elke morgen al om zeven uur voor de deur. Dat vroeg opstaan was ik wel gewend. Ik heb pas leren zwemmen toen ik zelf al kinderen had”, vertelt ze trots. “Mijn vriendin zei; je bent gek, maar dat wist ik zelf ook wel.” Toch liet ze zich hier niet door weerhouden en behaalde met vlag en wimpel haar zwemdiploma. “Ik was er heel erg trots op. Ik ging in die tijd op vakantie naar Spanje maar durfde nooit ver de zee in. Vanaf dat moment wel.” Wensen heeft mevrouw niet meer. “Ik heb gekregen wat ik wilde, en heb nu alles wat mijn hartje begeert”, vertelt ze openhartig. 

Ik heb nu alles wat mijn hartje begeert

Mevrouw geniet van elke dag, en met haar medebewoners in De Herbergier heeft ze prettig contact. Een tip om gezond oud te worden heeft ze wel. “Zorg dat je weet wat je wilt en durf er voor te gaan. Je moet altijd door blijven zetten en echt nooit bij de pakken neer gaan zitten.” Met dat advies gaat burgemeester Spies weer op pad. “Het was erg gezellig, maar er moet ook nog gewerkt worden vandaag.”