Arbeidsmarktdeskundige Frank Verduijn (36) van UWV ziet kansen voor bedrijven, als die minder conservatief gaan werven.
Arbeidsmarktdeskundige Frank Verduijn (36) van UWV ziet kansen voor bedrijven, als die minder conservatief gaan werven. (Foto: UWV)

Bedrijven niet creatief bij werving

REGIO – Werkgevers zijn somber over de krapte op de arbeidsmarkt. Landelijk verwacht ruim 60 procent dat het de komende jaren nog moeilijker is om vacatures te vervullen. Tegelijk blijken veel bedrijven niet erg creatief bij het werven van nieuwe medewerkers, zo wordt duidelijk uit een landelijke enquête van het UWV. Volgens arbeidsmarktdeskundige Frank Verduijn (36) is daar winst te boeken.

Morvenna Goudkade

Het onderzoek over het wervingsbeleid is gehouden onder 3000 werkgevers, vanuit de landelijke afdeling Arbeidsmarktinformatie en -advies van UWV. De uitkomsten zijn ook belangrijk voor de regio, zegt Verduijn. “De situatie in de Alphense regio is niet één op één gelijk aan het landelijk gemiddelde, maar we denken niet dat werkgevers hier radicaal anders met de krapte omgaan. De landelijke steekproef is groot genoeg om ook voor Alphen en omstreken representatief te zijn.”

'Denkomslag is nog beperkt'

Onderzoek

Het jaarlijkse werkgeversonderzoek laat zien dat werkgevers niet erg positief zijn over het vervullen van vacatures: er zijn te weinig kandidaten en de kandidaten die zich melden, voldoen niet aan de eisen. Gemiddeld is 55 procent van de vacatures moeilijk te vervullen. In sommige sectoren is het percentage nog hoger, zoals in de bouw (77 procent), de industrie (63 procent), de informatie en communicatiesector (63 procent) en in de horeca (59 procent).“In de Alphense regio speelt ook een groot probleem in de transport en logistiek”, weet Verduijn. “In het algemeen geldt dat het lastig is om mensen te vinden voor technische en dienstverlenende beroepen.” De situatie is verslechterd ten aanzien van 2020. Toen bleek uit het jaarlijkse werkgeversonderzoek dat een derde van de vacatures moeilijk opvulbaar was, nu is dat ruim de helft. Opvallend bij het onderzoek is dat het overgrote deel van de bedrijven, ondanks de arbeidsmarktcrisis, niet anders is gaan werven. Integendeel, de werving verloopt uiterst conservatief. Verduijn ziet dat ook: “Wij adviseren werkgevers al een tijdlang om hun horizon te verbreden: nieuwe wervingsmethoden en een andere kijk op arbeidspotentieel. Uit ons onderzoek blijkt echter dat de benodigde denkomslag nog maar beperkt plaatsheeft. Veel werkgevers lijken moeite te hebben met het loslaten van oude patronen en blijven vertrouwen op klassieke methodes.” Welke dat zijn? Verduijn noemt uitzendbureau of intermediair inschakelen, vacatures op meer kanalen plaatsen en de vacatures langer laten openstaan. 

Zelf opleiden

“Bedrijven gaan intensiever werven, maar kiezen niet voor een echt andere aanpak. Zoals aannemen en zelf opleiden van kandidaten die nog niet helemaal geschikt zijn, maar wel kunnen worden. Ontbrekende kennis en vaardigheden kun je hem of hem dan intern bijbrengen. Maar minder dan de helft past dat weleens toe.” Nog minder animo is er voor het aanpassen van de arbeidsvoorwaarden (30 procent) of de functie-eisen, zoals ervaring en diploma’s (25 procent). 

Kwartje

"Je zou verwachten dat personeelstekorten steeds vaker leiden tot een onconventionele aanpak”, zegt Verduijn. "Maar het kwartje lijkt bij veel werkgevers nog niet helemaal te vallen. Op sommige plekken gebeurt het wel, out of the box werven, maar veel minder vaak dan je zou hopen.” Er is zeker winst te boeken voor werkgevers, stelt de deskundige. "Ik roep bedrijven op gebruik te maken van de beschikbare kennis en ervaringen. Werkgevers kunnen terecht bij het Werkgeversservicepunt Holland Rijnland. Daar krijgen ze tips, advies en informatie over het werven van personeel in deze krappe arbeidsmarkt. Daarbij wordt ook gekeken naar het binden en boeien van huidige medewerkers, het aanboren van nieuw talent binnen en buiten de organisatie en het anders indelen van het werk, zoals job carving.”