De leerlingen met de wethouder.
De leerlingen met de wethouder. (Foto: gemeente Alphen aan den Rijn)

45 energiemaatjes van het Ashram College gaan energieadviezen geven

Nieuws

ALPHEN - Het was donderdag 21 april de laatste dag van de opleiding tot energiemaatje voor leerlingen van het Ashram College in Alphen aan den Rijn. Het is alweer het derde jaar dat leerlingen deze opleiding kunnen doen. Dit jaar zijn twee vwo-klassen opgeleid. Wethouder Kees van Velzen reikte de certificaten uit aan de leerlingen.

 “Thuis valt er al veel kleins te doen! Jullie helpen met jullie bezoeken om iets op gang te brengen”, vertelde van Velzen. “Heel goed dat jullie dat doen. Je kan anderen misschien meer meehelpen dan je zelf denkt.”

Tijdens de opleiding hebben de leerlingen geleerd advies te geven gericht op kleine energiebesparende maatregelen in huis. Door de dagelijkse dingen nét iets anders te doen, kan een huishouden al snel honderden euro’s per jaar besparen aan energiekosten. De leerlingen gaan tot en met 15 juni thuis en bij vrienden, buren en familie advies geven. Voor elk uitgebracht advies ontvangen de leerlingen 15 euro voor een duurzaam doel op school. 

Energiemaatjes jagen duurzaamheid in hun eigen omgeving aan door het geven van kleine, eenvoudige energiebespaartips. Voor ieder adres dat de energiemaatjes bezoeken, ontvangen zij een vergoeding voor de verduurzaming van hun school, vereniging of clubgebouw.