Bloesems in de sneeuw: helemaal uniek is het niet, wel bijzonder.
Bloesems in de sneeuw: helemaal uniek is het niet, wel bijzonder. ((Foto: Writing4U.nl)

Sneeuwpret in het Groene Hart, maar ook een paar ongelukken

Nieuws

REGIO – Helemaal uniek was het niet: de sneeuwval op vrijdag 1 april. Het gebeurde eerder dat zo laat in het jaar Koning Winter nog een laatste ademstoot uitblies. Zoals op 18 april 1978: ook toen lag er een sneeuwlaag over de velden en op de daken. Maar ook de sneeuw in april vorig jaar ligt veel mensen nog vers in het geheugen. Weermannen- en vrouwen haastten zich te melden, dat het verhaal van de opwarming van de aarde met deze koudegolven écht niet is ontkracht.

Joep Derksen

Het KNMI kondigde van tevoren voor het Groene Hart tot en met vrijdagochtend 10.00 uur code geel af. De voorspelde en inderdaad gevallen sneeuw zorgde ook dit keer weer voor veel sneeuwpret, prachtige plaatjes op sociale media en hier en daar ook enkele ongelukken. Zoals de bekende takelaar Dennis Knetsch: hij reed onder een matrixbord door. Tegelijkertijd viel sneeuw van dat matrixbord op zijn wagen en het leidde tot een kapotte voorruit.

Auto’s met de datum van 1 april op de voorruit

Op de autosnelweg A4, tussen Hoogmade en Hoofddorp-Zuid was er een ongeluk op de weg en dat leidde tot een file van 13 kilometer en meer dan een half uur vertraging. Helaas veroorzaakte het winterse weer ook persoonlijk verdriet. De afgegeven code geel kon niet voorkomen dat er een dodelijk slachtoffer te betreuren was. Het gebeurde op een viaduct vlakbij voetbalstadion De Kuip in Rotterdam.

Drie auto’s raakten daar betrokken bij een ongeluk. Hierbij kwam een 22-jarige man uit Capelle aan den IJssel te overlijden. Verder raakte een 21-jarige man uit die woonplaats gewond, net als een 20-jarige jongeman uit Alphen aan den Rijn.

Vermetele skiërs en snowboarders te zien

Verkeersdrukte

Toch viel het qua verkeersdrukte over het algemeen mee. Normaal is het op de wegen al rustig op de vrijdagen, maar nu was het nog stiller. ‘s Ochtend was er ‘slechts’ 50 kilometer file. Dit komt ook, omdat Rijkswaterstaat al sinds de avond ervoor ruim zes miljoen kilo zout strooide en de hele nacht met 577 strooiwagens en 630 sneeuwschuivers bezig was om de snelwegen schoon te houden. Ter vergelijking: op donderdagochtend 31 maart stond er in Nederland ruim 800 kilometer file.

Maar naast de ongemakken was er natuurlijk heel veel lol te beleven met de sneeuwlaag van drie tot vijf centimeter. Al gauw verschenen de auto’s met de datum van 1 april op de voorruit. Duizenden kinderen konden hun lol op met het maken van sneeuwpoppen, sleetje rijden en het gooien van sneeuwballen. Hier en daar waren er zelfs vermetele skiërs en snowboarders te zien. Aan het eind van de vrijdagochtend was alle sneeuwpret al weer voorbij.

Hoewel de sneeuw uitzonderlijk is, vallen de gevolgen voor de natuur waarschijnlijk mee. Onder andere boswachter Bart Zwiers stelt bij www.oogtv.nl dat ‘de natuur prima bestand is tegen de kou’.


Sneeuwval van donderdag op vrijdag.