Burgemeester Liesbeth Spies sprak alle raadsleden toe.
Burgemeester Liesbeth Spies sprak alle raadsleden toe. (Foto: archief gemeente Alphen)

Alphense raadsleden beëdigd in het gemeentehuis, afscheid van 15 leden

Politiek

ALPHEN - De nieuwe gemeenteraad van Alphen aan den Rijn is woensdag 30 april geïnstalleerd. Alle raadsleden zijn beëdigd tijdens een vergadering in het gemeentehuis van Alphen.

In totaal hebben 39 raadsleden de eed of belofte afgelegd. Eerder bleek al dat 30 raadsleden met voorkeur zijn gekozen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Opvallend is dat oud-wethouder Erik van Zuylen (GroenLinks) niet tot hen behoort. Helemaal nieuw in de raad is Forum voor Democratie met een zetel. Filine Verloop vertolkt dat geluid. 

Burgemeester Liesbeth Spies sprak aan het einde van de beëindiging alle raadsleden toe. “Vergaderingen voorbereiden en bijwonen, dossierkennis opdoen, werkbezoeken, in gesprek met de achterban en vooral veel lastige keuzes maken. Dat vraagt veel tijd en het vraagt veel van het thuisfront. Ik mag u allen van harte geluk wensen met uw installatie tot lid van de gemeenteraad van onze gemeente en u de komende vier jaar heel veel plezier, succes toewensen”, aldus Spies. 

André de Jeu (Nieuw Elan) vulde haar later aan. Hij stelt dat de raad een belangrijke taak heeft. “De raadsleden maken het verschil. Zij veranderen de samenleving stapje voor stapje en steentje voor steentje.” 

De raam nam ook afscheid van vijftien leden die niet terugkeren. Onder hen zijn Henk Goes (PvdA), Marjon Verkleij (CDA), Peter Bontekoe (Dorpen en Wijken Belangen), Marijke Kottenhagen (GroenLinks) en Monique de Vos (VVD). Zij zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Maandag 4 april was er een extra vergadering over het eindrapport van informateur Bruno Bruins over een nieuw college.