Dik Berkhout is sinds kort voorzitter van zwembad De Hazelaar in Hazerswoude-Dorp. Naast zijn werk als advocaat, draait hij ook kassadiensten in het zwembad. "Als iedereen de schouders eronder zet, houden we het bad open."
Dik Berkhout is sinds kort voorzitter van zwembad De Hazelaar in Hazerswoude-Dorp. Naast zijn werk als advocaat, draait hij ook kassadiensten in het zwembad. "Als iedereen de schouders eronder zet, houden we het bad open." (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik wil me graag inzetten voor goede voorzieningen'

HAZERSWOUDE-DORP – In het dagelijks leven is hij druk als advocaat met een eigen praktijk. Dik Berkhout (44) is daarnaast ook vrijwilliger bij zwembad De Hazelaar in zijn woonplaats Hazerswoude-Dorp. Belangrijk dat voorzieningen in het dorp behouden blijven, vindt Dik en daar wil hij graag aan bijdragen. Onlangs werd hij benoemd tot voorzitter. “Maar ik blijf ook gewoon kassadiensten draaien.”

Morvenna Goudkade

Hij komt niet alleen als vrijwilliger in het zwembad, vertelt Dik. Hij gaat er ook lekker zwemmen. “Ik hou van sportzwemmen, tijdens het seizoen ga ik drie keer per week banen trekken. Ik vind het heel ontspannend, lekker buiten. Zwemmen is ook heel gezond voor lichaam en geest. En je kunt het individueel doen, op je eigen tijd. Handig met een drukke baan.” 

'Het dorp zorgt al jaren dat het dorpszwembad blijft bestaan'

Hij kijkt uit naar de opening van De Hazelaar. Op 30 april gaat het zwemseizoen weer van start. Bij het openluchtbad is de voorverkoop van abonnementen begonnen. Tegelijkertijd is de naderende opening een drukke periode van veel voorbereidingen, want niet alleen het bad moet in gereedheid gebracht, ook de vrijwilligers. En dat is een groot aandachtspunt, want sinds de coronacrisis zijn er vrijwilligers weggevallen, die nog steeds niet vervangen zijn.

Er zijn toezichthouders nodig aan het bad, mensen voor het winkeltje, voor de kassa en mensen die willen openen en sluiten. Belangrijk, want zonder vrijwilligers op cruciale posten kan het bad niet open. Dik weet dat maar al te goed. “Ik ben zelf om die reden vrijwilliger geworden, toen ik hier kwam zwemmen.”


Toen hij werd gevraagd om in het bestuur te komen, als voorzitter, aarzelde hij niet. “Ik vind het belangrijk dat het dorp goede voorzieningen heeft, daar wil ik me voor inzetten. Eerder heb ik dat gedaan als raadslid voor de ChristenUnie, toen nog voor de gemeente Rijnwoude. Bestuurlijke ervaring heb ik dus wel: vanuit 5 jaar in de gemeenteraad en vanuit andere bestuursfuncties.”

Hij houdt van kleinschaligheid, zegt Dik. Hazerswoude is een goed voorbeeld van een dorp dat staat voor de eigen leefbaarheid, met een verenigingsleven, met sociale samenhang en gezamenlijke inzet. “Het dorp zorgt al jaren dat het dorpszwembad blijft bestaan. Helemaal op eigen kracht, met vrijwilligers. In 2023 vieren we ons 30-jarig jubileum.” 

Ook in zijn werk, als advocaat onderwijsrecht, is hij voorstander van de menselijke maat. Bijna 10 jaar geleden startte hij zijn eigen bureau Jurion. “Met mijn bureau werk ik landelijk. Onze cliënten zijn studenten, ouders, leerlingen en medezeggenschapsraden. Ik ben vanuit mijn vakgebied ook actief voor de Stichting Behoud Kleine Scholen, voor de belangen van scholen in kleine dorpen, juist ten behoeve van de leefbaarheid.”

Terug naar De Hazelaar, hoe wil hij het gaan aanpakken, als voorzitter? “Nou, de verschillende commissies werken heel zelfstandig, daar ga ik me niet mee bemoeien. Belangrijkste taken voor mij zijn de eenheid en de continuïteit bewaken en de belangen van het zwembad behartigen. Er zijn diverse uitdagingen: verduurzaming, nieuwbouw, daarover zijn we in gesprek met de gemeente Alphen.” 

HIj heeft nog een oproep: "Mensen komen uit de hele regio om in De Hazelaar te zwemmen, ook uit Boskoop, Benthuizen en Alphen. Toch hebben we relatief weinig vrijwilligers uit de andere kernen. Heb je één of twee keer per maand een paar uurtjes over? Meld je dan aan. Als iedereen de schouders eronder zet, houden we het bad het hele seizoen open. Ook als voorzitter blijf ik gewoon kassadiensten draaien."

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 383

Dik Berkhout is sinds kort voorzitter van zwembad De Hazelaar in Hazerswoude-Dorp. Naast zijn werk als advocaat, draait hij ook kassadiensten in het zwembad. "Als iedereen de schouders eronder zet, houden we het bad open"