Gert-Jan Schotanus (rechts) is trots op de sportende inwoners.
Gert-Jan Schotanus (rechts) is trots op de sportende inwoners. (Foto: Archief Robbert Roos)

Gert-Jan Schotanus trots op sportende inwoners gemeente Alphen

Nieuws

ALPHEN - Zoveel mogelijk inwoners laten genieten van sporten en bewegen: dat is waar de Nationale Sportweek van 16 tot en met 25 september om draaide. Volgens de gemeente Alphen werkten duizenden inwoners zich in het zweet. Wethouder Gert-Jan Schotanus (sport) is trots op hen.

Na een succesvol eerste jaar, was de gemeente Alphen aan den Rijn ook dit jaar weer host city van de NOC*NSF Nationale Sportweek. Deze week wordt niet alleen aangegrepen om het nieuwe sportseizoen te openen, maar ook om de sport in heel Nederland een extra impuls te geven.

In de gemeente Alphen aan den Rijn hebben veel (sport)verenigingen en sportaanbieders meegedaan aan de Nationale Sportweek. Er waren veel open lessen en open dagen en niet alleen bij bekende verenigingen. Juist de wat minder bekende sporten en organisaties deden mee. Zo was er een open dag bij de scouting in Boskoop en ook bij yoga, roeien en jeu de boules. En natuurlijk waren er grote evenementen als De Halve van Alphen, de Triathlon, maar ook een outdoordag met Defensie en een skate-event voor jongeren. In totaal hebben 4.330 mensen uit de gemeente deelgenomen aan 158 verschillende activiteiten die zijn georganiseerd tijdens de Nationale Sportweek. Verder waren er nog 8 open dagen.

Genoten

Gert-Jan Schotanus: “Het is fantastisch om te zien hoe jong en oud deze tien dagen hebben genoten. Het gaat niet om het sporten, maar in beweging komen. Of het nu bewegen is met ouderen, e-sports of denksport, of gewoon lekker spelletjes doen in een speeltuin met de allerjongsten. Sport verbindt. Het elkaar ontmoeten is net zo belangrijk als het bewegen.” 

De grootste verbinder was volgens de gemeente Alphen Vitaal. De buurtsportcoaches waren overal en hebben ook veel activiteiten georganiseerd. Het plezier spatte ervan af, zelfs toen het regende, het maakt ze niets uit. ArJan Wille, directeur Alphen Vitaal: “We hebben tussen de ‘zweetdruppels’ veel lachende en ontspannen gezichten gezien. Houd dat gevoel vast! Want bewegen moet en sporten mag, het gaat om een leven lang plezier.” 

De Nationale Sportweek is voorbij maar de activiteiten natuurlijk niet. De buurtsportcoaches van Alphen Vitaal houden elke week activiteiten voor jong en oud. Op de vernieuwde website en via social media van Alphen Vitaal kunnen degenen die dat willen eenvoudig zien wat er allemaal te doen is.