Lezen is belangrijk voor kinderen.
Lezen is belangrijk voor kinderen. (Foto: Pixabay)

Waar komt de Kinderboekenweek vandaan?

REGIO - De Kinderboekenweek is sinds 1955 een jaarlijks terugkerende 'week' van tien dagen rond begin oktober (voorheen acht dagen in oktober en november) ter promotie van het kinderboek in de Nederlandse taal. 

Tijdens deze week geven deelnemende boekwinkels bij besteding van een bepaald bedrag aan kinderboeken (sinds 2018 € 12,50) het Kinderboekenweekgeschenk, een uitgave van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) cadeau. Tevens is het Prentenboek van de Kinderboekenweek te koop. Vanaf 2020 wordt ook een dichter gevraagd een gedicht te schrijven.

Op basisscholen is er veel aandacht. Elk jaar maakt de CPNB het officiële lespakket voor het basisonderwijs. Scholen bestellen dit pakket in het voorjaar bij de boekhandel evenals de twintig boeken (thematitels) die dat jaar centraal staan en die de basis vormen van de lessen. Schooltv is vanaf al decennialang een vaste educatieve partner die een eigen bijdrage verzorgt bij de lessen. Vanaf 2012 bracht de samenwerking met Kinderen voor Kinderen een heel ander element in bij de lessen: het campagnelied en videootje worden volop ingezet door leerkrachten. Vanaf 2016 verzorgden de educatieve uitgevers Malmberg en Zwijsen en onderwijsleverancier Prowise een onderdeel van de lessen.

Er zijn diverse publicaties over boeken gratis bij de boekwinkel en bibliotheek verkrijgbaar zoals de Voorleesgids (boekenoverzicht voor kinderen tot en met 6 jaar) en de Kinderboekenweekkrant met redactionele inhoud.