Een voorbeeld van een klimaatvriendelijke tuin.
Een voorbeeld van een klimaatvriendelijke tuin. (Foto: archief)

Gemeente Alphen a/d Rijn sluit zich aan bij de Nationale Klimaatweek

Nieuws

ALPHEN - Om nóg meer inwoners, ondernemers en organisaties te inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat, is sinds maandag 31 oktober tot en met zondag 6 november voor de tweede keer de Nationale Klimaatweek. De gemeente Alphen en Huis van Duurzaamheid (onderdeel van Bibliotheek Rijn en Venen) ondersteunen dit initiatief als klimaatsupporter. 

Samen zetten zij tijdens de week activiteiten op touw. “De jeugd heeft de toekomst, dus ook de kinderraad speelt een belangrijke rol.”  

De week startte op maandagochtend met het hijsen van de Nationale Klimaatweek vlag. Het college van burgemeester en wethouders deden dit samen met kinderwethouder Sarah en groep 8 van basisschool De Rank.

‘s Middags opende wethouder Gerard van As van Ruimtelijke Ordening het groene Stadhuisplein. Ook waren er informatieve rondleidingen en workshops over het belang van vergroening in een veranderend klimaat. 

Klimaatburgemeester 

Op dinsdag 1 november, na het ter perse gaan van deze krant, is op het gemeentehuis de nieuwe klimaatburgemeester voor dit jaar bekend gemaakt Burgemeester Liesbeth Spies, kinderburgemeester Maud en oud-klimaatburgemeester Liesbeth van Bemmel waren hierbij aanwezig.

Inwoners konden ‘s avonds meedoen met de ‘spoedcursus’ tuinieren voor buurtvergroeners in de bibliotheek in het centrum van Alphen om inspiratie op te doen over het vergroenen van geveltuinen, boomspiegels, groenperken of de eigen tuin. Wethouder Relus Breeuwsma van Natuur en Milieu opende de spoedcursus.

Op woensdagmiddag 2 november gaan kinderen van 8-12 jaar samen met de kinderraad op expeditie door het klimaatvriendelijke, energieneutrale bibliotheekgebouw in het centrum van Alphen.

Vrijdagmiddag 4 november kunnen inwoners samen met de Schone Buurt Coaches meedoen aan een opschoonactie in Koudekerk aan den Rijn.

En op zaterdag 5 november kunnen tuineigenaren een klimaatbestendige tuinontwerpschets laten maken op het Groene Klimaatplein van tuincentrum De Bosrand.

In de gemeente Alphen verlengen ze de Nationale Klimaatweek nog even. Op zaterdag 12 november heeft er bij De Plataan in Boskoop namelijk een energiebespaarmarkt plaats. Deze markt houdt de gemeente samen met Energiek Alphen, Participe, Kwadraad en woningcorporatie Woonforte.