De Regenboog Alliantie komt op voor de LHBTI+-gemeenschap. De gemeente Alphen vindt dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn.
De Regenboog Alliantie komt op voor de LHBTI+-gemeenschap. De gemeente Alphen vindt dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. (Foto: Archief)

Gemeente Alphen aan den Rijn doet mee aan de week van respect

Nieuws

ALPHEN - Respect voor jezelf, elkaar en je omgeving; daar draait het om in de Week van Respect van maandag 7 tot en met  zondag 13 november. De gemeente Alphen vindt respect naar eigen zeggen een belangrijk thema.

“Hoe gaan we met elkaar op een respectvolle manier om? We willen dat iedere inwoner hierachter komt en op eigen wijze mee kan doen in een inclusieve samenleving waarin je je thuis voelt en geaccepteerd wordt”, zo stelt de gemeente.

Er staan diverse activiteiten op het programma waar je aan kunt deelnemen. Om ervaringen te delen, elkaar op een nieuwe manier te leren kennen of in gesprek te gaan over respectvol met elkaar omgaan.

‘Iedereen kan hoge hakken dragen’

Op het programma staan onder meer een beachvolleybalmiddag, alfabetspel LHBTQIA+ en een fietstocht door de gemeente. En in het gemeentehuis is de expositie ‘Boys in Heels’ van kunstfotograaf Henk Veldhuizen te zien. Het volledige programma van de Week van Respect is te vinden op alpheninclusief.nl.

Expositie ‘Boys in Heels’

De in Alphen woonachtige kunstfotograaf Henk Veldhuizen, maker van verhalende en theatrale beelden, houdt binnen dit thema een expositie rondom zijn nieuwe serie ‘Boys in Heels’ – vrij om jezelf te zijn. Veldhuizen werkt veel samen met creatieven, zoals kledingontwerpers en andere kunstenaars. “Vanuit de visie de vrijheid te voelen om te doen wat je wilt, kan iedereen hoge hakken dragen. Waarom niet?”, aldus de gemeente Alphen.

Gemeentehuis

De expositie is te zien vanaf 8 november op de begane grond van het gemeentehuis. Op vrijdag 11 november om 16.00 uur wordt de expositie officieel afgetrapt door wethouder Anouk Noordermeer van Kunst en Cultuur en Inclusie. Na 5 december zijn de werken op meerdere plekken als reizende expositie in de gemeente te zien.

Sinds 2006 organiseert de Respect Foundation de jaarlijkse nationale bewustwordingscampagne Week van Respect. “In totaal bereikten we al 2.5 miljoen jongeren! We werk(t)en samen met 200+ gemeenten, duizenden gastsprekers, vele partners in heel Nederland.”