De geboortekerk staat in de steigers na de heftige brand.
De geboortekerk staat in de steigers na de heftige brand. (Foto: Rob Langerak)

Drie jaar na brand wordt de OLV Geboortekerk in Hoogmade herbouwd

Nieuws

HOOGMADE - Op 4 november 2019 is Hoogmade opgeschrikt door een grote brand die de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk verwoeste. De dramatische beelden van de toren die instortte staan bij de meeste bewoners nog altijd op het netvlies gebrand. “Even is gedacht dat het voortbestaan van de kerk hiermee ten einde was, maar het dorp besloot dit niet te laten gebeuren”, vertelt de voorzitter van de beheerscommissie Leo van Rijn.

Rob Langerak

Al snel waren de kerkdiensten tijdelijk in het cultureel centrum Drieluik en in coronatijd is even uitgeweken naar de gymzaal, vertelt Van Rijn. “Hoogmade is van oudsher een katholiek dorp en de kerk telt ongeveer 200 leden. Veel van hen zijn bereid om elke keer de stoelen neer te zetten en na de mis weer weg te halen. Toch heeft het heeft flink wat moeite gekost om de kerk te herbouwen, want hoewel de verzekering een groot deel van de schade dekt, stelde het bisdom hiervoor een aantal eisen. Er moest bijvoorbeeld worden aangetoond dat de kerkgemeenschap hiervoor vitaal genoeg is”, zegt hij. Van Rijn is er trots op dat het, dankzij 150 vrijwilligers, is gelukt het bisdom te overtuigen. Na een digitale presentatie van de bouwplannen in februari dit jaar, is onder voorwaarden toestemming gegeven.

Werkzaamheden

“De brand is drie jaar geleden ontstaan bij schilderswerkzaamheden. Die hadden we uitbesteed, omdat de plaatselijke schilder niet over een hoogwerker beschikte. Na de brand zijn alleen de muren en de toren van het gebouw overeind gebleven. De kruiswegstaties zijn daarbij ook verloren gegaan, maar bijzonder is dat het tabernakel de brand heeft overleefd. De hosties en een relikwie bleven gespaard.”

De binnenmuren zijn bewerkt, maar blijven herinneren aan de brand

 De voorzitter van de beheerscommissie vertelt dat de verzekering 7 miljoen euro van de schade betaalt. “Niet alleen voor het gebouw en het interieur, maar ook voor de verloren kerkschatten en het orgel. Ook het bisdom levert een financiële bijdrage. Als gemeenschap moeten we zelf 100.000 euro ophoesten, maar dat gaat zeker lukken”, vertelt hij met een glimlach op zijn gezicht.

“Eind augustus is de kick-off voor de herbouw geweest. De vrijwilligers wilden wij bedanken met een aandenken. Dat is een herinnering geworden van koper uit het dak van de torenspits. Iemand uit de groep heeft verzonnen om hiervan Bitcoins van te maken als verwijzing naar de cryptomunt Bitcoin en die ook te gaan verkopen. Daarvoor is het koper platgewalst en zijn daar ronde munten uitgesneden en gegraveerd”, legt Van Rijn uit. Hij denkt dat deze munt, waaraan de brandlucht nog te ruiken is, ongeveer een tientje gaat kosten.

Op dit moment is er met andere acties al 15.000 euro binnen geharkt en naast de verkoop van de Bitcoins moet een grote veiling in 2023 het sluitstuk zijn. “Daarbij willen wij wat overbodige kostbaarheden uit de kerk verkopen. Ook doen wij een beroep op de plaatselijke middenstand en de (kaas)boeren in en rond het dorp.”

Als de parochianen aanstaande zondag tijdens een mis de brand herdenken, staat de kerk inmiddels in de steigers. Van Rijn toont in de voormalige pastorie een plattegrond van de nieuwbouw. De kerk is opgesplitst in een liturgisch deel de daarbij behorende symbolen en een deel voor andere bijeenkomsten. “De ingang komt dan aan de zijkant en achterin komt een rouwkapel. Omdat de kerk niet dagelijks wordt gebruikt, kijken we met een installateur hoe we het gebouw zo efficiënt mogelijk kunnen verwarmen. De kerk is in elk geval goed geïsoleerd en er komen zonnepanelen op het dak. De binnenmuren zijn bewerkt, maar blijven herinneren aan de brand.” In de zomer van 2023 moeten het dak en de toren hersteld zijn, de afronding in april 2024.