Willem Vergunst (li) en Fred Strijk gaan als energiehelden aan de slag in het E-Team. In het midden Jos Timmermans van Actief Rijnwoude.
Willem Vergunst (li) en Fred Strijk gaan als energiehelden aan de slag in het E-Team. In het midden Jos Timmermans van Actief Rijnwoude. (Foto: Morvenna Goudkade)

Wie zijn deze helden? E-Team helpt bij energiecrisis

Nieuws

HAZERSWOUDE - Ze staan te trappelen om aan de slag te gaan, gewapend met klopboor en purschuim. Wie zijn deze helden? Willem Vergunst (66) en Fred Strijk (75) hebben zich aangemeld voor het nieuwe E-Team in Rijnwoude. Zij gaan inwoners helpen hun huis energiezuiniger te maken. Een project van de gemeente Alphen en Actief Rijnwoude.

Morvenna Goudkade

Vergunst en Strijk, allebei afkomstig uit Hazerswoude-Rijndijk, hebben een afspraak met Jos Timmermans (63), manager van Actief Rijnwoude. De vrijwilligersorganisatie is gehuisvest in Dorpshuis De Juffrouw in Hazerswoude-Dorp. Of ze daar even op de foto willen als superhelden? Het E-Team komt naar je toe, in de sfeer van Men in Black? Daar moet het drietal om grinniken. “Ik ben al in het zwart”, roept Vergunst.

‘Praktische hulp bij energiezuiniger maken woning’

Timmermans vertelt dat ze zijn benaderd door de gemeente Alphen: “Of Actief Rijnwoude mee wil helpen bij de gevolgen van de energiecrisis. Bedoeling is dat inwoners met weinig middelen en een klein netwerk praktische en laagdrempelige hulp krijgen bij het aanpassen van hun woning. Op verzoek hebben wij het Energie-Team Rijnwoude opgericht, kortweg E-Team. De gemeente ondersteunt dat financieel.” Het team gaat aan de slag bij inwoners die een beetje hulp goed kunnen gebruiken. Tijdens een huisbezoek worden dan tips en adviezen gegeven en praktische zaken geregeld. Denk dan aan tochtstrips en radiatorfolie aanbrengen, oude lampen vervangen door LED-lampen, de Cv-ketel zuiniger instellen en waterbespaarders plaatsen. Voor mensen die in aanmerking komen is de dienstverlening geheel kosteloos. 

De vrijwilligers krijgen een speciale vergoeding van 30 euro per huisbezoek en een kilometervergoeding. Maar Willem Vergunst en Fred Strijk doen het vooral omdat ze graag klussen en mensen helpen. “Wij zitten allebei ook al bij de Klussendienst Rijnwoude”, vertelt Strijk. “Ik hoorde van dit project en heb me aangemeld. Waarom? Ik ben tegen energieverspilling en voor energiebesparing. Ik vind het zinvol om een bijdrage te leveren.” Dat vindt Vergunst ook. “Ik heb veel technische ervaring in de landbouwmechanisatie, ben landbouwmonteur geweest, en ik ben een probleemoplosser.” Hij heeft in Koudekerk een huis opgeknapt waar Oekraïense vluchtelingen moesten worden gehuisvest. Vier vrouwen en zes kinderen. “Dat was heel intensief, maar mooi om te doen. Je krijgt een hechte band met die mensen.” Strijk was vroeger leraar elektrotechniek. Hij vindt het leuk om kennis over te dragen en geeft daarom ook cursussen bij Actief Rijnwoude. “Technische cursussen voor vrouwen, dat is zo leuk om te doen. Elektrotechniek en Klussen, speciaal voor de dames. Die zijn ontzettend enthousiast en zelf heb ik er ook heel veel plezier in.”

Jos Timmermans vertelt dat de vrijwilligers die zich aanmelden voor het E-Team eerst op 15 november een trainingsdag krijgen. “We hebben afgesproken dat mensen na de trainingsdag definitief ja of nee zeggen tegen het team.” Na 15 november staan er huisbezoeken ingepland, bij mensen die in aanmerking komen voor de dienstverlening. Daarbij geldt dat het gaat om praktische hulp, zegt Timmermans. “Onze doelgroep zijn mensen met een smalle beurs en weinig mogelijkheden in hun eigen netwerk. Het gaat om hulp die in een paar uurtjes geklaard is.” Bang voor misbruik is hij niet. “Onze ervaring is dat het zichzelf uitwijst. Wij krijgen maar zelden een onterechte hulpvraag, die we dan dus niet oppakken.” Het E-Team Rijnwoude is een proef, weet Timmermans. “Bij succes wil Alphen dit verder uitbreiden.” Vrijwilligers en hulpvragers melden zich bij Actief Rijnwoude.