Carolina Dijkhuizen en Hajo Bruins in Urban Myth.
Carolina Dijkhuizen en Hajo Bruins in Urban Myth. (Foto: Castellum)

Urban Myth in Theater Castellum

Cultuur

ALPHEN - De muzikale voorstelling ‘We hadden liefde, we hadden wapens’ trok vijf jaar geleden volle zalen. Dit jaar is de voorstelling opnieuw te zien, op vrijdag 25 november ook in Alphen. De swingende voorstelling met krachtige soul, rhythm & blues raakt niet alleen het hoofd, maar ook het hart. 

Het verhaal van de Amerikaanse burgerrechtenactivist Robert F. Williams wordt verteld die in de jaren 60 tegen de ongelijke behandeling van Afro-Amerikaanse mensen en de constante dreiging van de Ku Klux Klan streed. De gloednieuwe sterrencast bestaat uit Carolina Dijkhuizen, Hajo Bruins, Nyncke Beekhuyzen, Pearl Jozefzoon, Tarikh Janssen en Leovegildo Vieira. 

Waarom een terugkeer na zo’n lange tijd? Regisseur Jörgen Tjon A Fong: “Ik denk dat de maatschappelijke actualiteit voor deze voorstelling nog groter is dan vijf jaar geleden. De Black Lives Matters beweging is de afgelopen vijf jaar geëxplodeerd. Ook in Nederland heeft institutioneel racisme zich geopenbaard. Dit verhaal uit Amerika over de strijd voor gelijke rechten voor zwarte mensen, snijdt thema’s aan waar mensen nu echt mee bezig zijn.”

Waarom is een verhaal uit de jaren 60 relevant voor mensen nu? Jörgen: “Het is een verhaal over verzet, over opkomen voor jezelf en voor je rechten. We wijzen niet met een vingertje, want het gaat niet over wie er schuld heeft, maar we laten wel zien hoe systemen mensen kunnen vermalen.”

Carolina Dijkhuizen: “Kijk maar naar het feminisme, de gay rights movement of het recht op abortus. Het is een verhaal dat gaat over het recht over je eigen lichaam.”

Om 20.15 uur is Urban Myth te zien in Theater Castellum. Tickets zijn te koop via www.theatercastellum.nl.