De winnaars van Creatief Boskoop 2022, achterste rij vlnr: Gerrie Hooftman, Wim Vermeulen, Miranda Bulk en Jozien Vermeulen voor Celine Boeren, voorste rij vlnr: Laura Bruijns, Erica van Leeuwen en Heleen Blok
De winnaars van Creatief Boskoop 2022, achterste rij vlnr: Gerrie Hooftman, Wim Vermeulen, Miranda Bulk en Jozien Vermeulen voor Celine Boeren, voorste rij vlnr: Laura Bruijns, Erica van Leeuwen en Heleen Blok (Foto: Morvenna Goudkade)

Uitslag wedstrijd Creatief Boskoop verrassend

BOSKOOP - Het winkelen in Boskoop is wekenlang opgeleukt door kunst in de etalages, oftewel wedstrijdtentoonstelling Creatief Boskoop 2022. Schilderijen bij de slager, beelden bij de optiek en fotokunst bij de doe-het-zelf zaak. En intussen kon je stemmen op de favoriete kunstwerken. Op zaterdag 29 oktober is de uitslag bekend gemaakt. En daar zaten verrassende winnaars bij.

Morvenna Goudkade 

Volle bak in de Boskoopse bibliotheek zaterdagochtend. Deelnemende kunstenaars aan Creatief Boskoop en hun familie en vrienden verzamelen zich voor de publieksprijzen en de juryprijzen. Het winkelend publiek heeft massaal stemmen uitgebracht, maar ook een vakjury heeft de kunstwerken beoordeeld. Spannend dus. Wie vallen er in de prijzen?

Publieksprijzen

Juryvoorzitter Hans Verbeek begint met de publieksprijzen. Celine Boeren wint de derde prijs met haar werk over Boskoop 800. De kunstenares is zelf niet aanwezig, maar wordt waargenomen door goede vriendin Jozien. Miranda Bulk sleept de tweede prijs in de wacht met een schilderij van hond Fenna. Dan wordt de winnaar van de eerste prijs naar voren geroepen en dat is de verrassende nieuwkomer Wim Vermeulen. De Boskoper is er zelf een beetje verbouwereerd van. “Ik ben twee jaar geleden begonnen, tijdens corona”, zegt Vermeulen. “Ik had nooit verwacht dat ik een prijs zou winnen, en dan nog wel de eerste prijs.” Dochter Marjon Vermeulen is ‘supertrots’ op haar vader, die 35 jaar geen schilderkwast aanraakte. “Vroeger maakte hij aquarellen, maar daar is hij mee gestopt en toen heeft hij heel lang niet geschilderd. Maar nu heeft hij een nieuwe start gemaakt, met olieverf.” Haar vader schilderde zijn honden.

Spanning

Intussen loopt de spanning op, want het is tijd voor de juryprijzen. Voorzitter Verbeek legt uit dat de vakjury een lijst met criteria heeft gehanteerd. "Alle kunstwerken zijn beoordeeld op techniek, materiaalgebruik, kleurgebruik, compositie, expressie en presentatie. Dat geldt voor de categorie tekenen/schilderen/fotografie en voor de categorie overige kunstvormen.” Lachende winnaressen mogen vervolgens hun prijzen in ontvangst nemen: Erica van Leeuwen schilderde een flamingo en wint de derde prijs, Gerrie Hooftman wordt tweede met vrolijke zomerbloemen. De winnares van de eerste prijs is ook heel blij, maar Heleen Blok moet ook een traantje wegpinken bij het lovende juryrapport. “De waardering van de vakjury betekent veel voor mij”, laat de schilderes weten. Zij wint de prijs met haar werk Irissen.

Jurylid en keramiek-kunstenaar Henk Bloks maakt de winnaar bekend in de categorie overige kunstvormen. En dat is ook een verrassing, want beeldhouwster Laura Bruijns (45) woont sinds kort in Boskoop en doet voor het eerst mee. "Wij zijn hier komen wonen, in de nieuwe wijk Waterrijk”, vertelt Bruijns. "Ik ben op les gegaan bij Els de Jong (Boskoopse beeldhouwster - red) en toen heb ik me ook aangemeld voor de wedstrijdtentoonstelling.”


Haar beeldje van serpentijn toont een slapende vrouw en is getiteld Zzzzzz. Zelfs in de titel herhalen zich de ritmisch golvende lijnen van het werk, zo oordeelt de jury, die unaniem het kunstwerk van Bruijns als beste beoordeelde. "In een zacht gekleurde steen slaapt een dame. Ze komt tevoorschijn in een gestileerd lijnenspel”, aldus het juryrapport. Bruijns is blij en verrast met haar prijs. "Dit werk was niet gepland, ik was bezig met een studie in klei en zag ineens een rug ontstaan. Ik ben vervolgens met steen verdergegaan. Normaal maak ik veel dieren, op het punt van actie. Maar nu wilde ik totale rust en heb ik gekeken tot hoever ik kon gaan met weglaten.”