Erfgoedwethouder Anouk Noordermeer onthult de oude theekoepel van buitenplaats Schoonoord, samen met William van Wijngaarden die het theehuisje heeft teruggehaald naar Boskoop
Erfgoedwethouder Anouk Noordermeer onthult de oude theekoepel van buitenplaats Schoonoord, samen met William van Wijngaarden die het theehuisje heeft teruggehaald naar Boskoop (Foto: Morvenna Goudkade)

Boskoops 'pronkjuweel' keert na vele jaren terug

BOSKOOP – We kennen het van de Vecht, de vele buitenplaatsen met theekoepels langs het water. In vervlogen tijden had Boskoop ook zo’n buitenplaats: Huize Schoonoord met een pittoresk theekoepeltje onder een treurwilg langs de Gouwe. Schoonoord is afgebroken en de theekoepel verdween uit zicht. Maar nu is hij, na bijna 45 jaar, weer terug.

Morvenna Goudkade

Zaterdagmiddag 29 oktober is het zover: de onthulling van het teruggekeerde theehuisje. Niet op de plek waar hij vroeger stond, de splitsing Burgemeester Colijnstraat-Badhuisweg-Laag Boskoop, maar op het Schouwenerf aan de andere kant van de Gouwe. “Op de plek van Schoonoord kan het niet meer”, zegt Boskoper William van Wijngaarden, die de koepel terughaalde naar Boskoop. De buitenplaats werd in 1978 gesloopt, om plaats te maken voor nieuwbouw. 

'Dit wordt de etalage van Boskoop'

Erfgoedwethouder Anouk Noordermeer is uitgenodigd om de onthulling te doen, samen met Van Wijngaarden. Ze houdt ‘heel veel' van geschiedenis, vertelt Noordermeer en heeft zich helemaal ingelezen op Schoonoord. "Ik vind het een eer om dit pronkjuweel te mogen onthullen.” De historie van Huize Schoonoord en de reis van de theekoepel is een roman waardig. De buitenplaats werd in 1838 gebouwd en kende diverse eigenaren, alle zeer welgestelde inwoners van Boskoop. Oudere inwoners kunnen zich Schoonoord nog wel herinneren. Ze kwamen erlangs op de fiets naar de wasserij aan de Badhuisweg. Historische foto's tonen een pittoresk beeld van de buitenplaats met de theekoepel onder de treurwilg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Schoonoord onderduikadres voor Joodse onderduikers. Max en Sari van Praag vonden hier een toevluchtsoord. Ook de instrumenten van muziekvereniging Excelsior werden hier veilig opgeslagen. Na de oorlog besloten de toenmalige eigenaren naar Zwitserland te emigreren en werd Schoonoord verkocht. Vervolgens heeft de buitenplaats eind jaren zeventig plaats moeten maken voor nieuwbouw en herinrichting. "Schoonoord werd gesloopt, maar de theekoepel bleef behouden”, vertelt Van Wijngaarden. "Die is eigendom geworden van Jachtwerf Daniël in Alphen, daar heeft de koepel al die jaren aan de Heimanswetering gestaan.” De Boskoopse erfgoedliefhebber droomde er al langer van om het theehuis terug te brengen in Boskoop. En nu is het eindelijk zover. "Hoe mooi het ook is dat het theehuis in Alphen behouden is gebleven, uiteindelijk moet deze Boskoopse parel terug in het dorp. Ik heb het gekocht, het was nu het juiste moment.” Met hulp van de Historische Vereniging Boskoop en erfgoedmaatje Fred Booy is de operatie ‘theehuis terug' in gang gezet. Het iconische koepeltje werd daarbij gedeeltelijk gedemonteerd, over de weg getransporteerd en in Boskoop weer zorgvuldig in elkaar gezet. 


Voor de feestelijke onthulling is gekozen om deze te laten samenvallen met de Dag van de Vrijwilligers in het Landschap. Op het Schouwenerf zijn daarom tal van vrijwilligers. Ook erfgoedorganisaties, Platform Recreatie en Toerisme (PReT), Historische Vereniging Boskoop en de gemeente Alphen zijn vertegenwoordigd. Henk Snoeks, erfgoedbeleidsadviseur bij de gemeente, is verheugd over de terugkeer van de theekoepel: "Dat het hier nu staat vind ik fantastisch.” De koepel krijgt nog een definitieve plek, aldus Van Wijngaarden. Hij is bezig om het terrein verder in te richten. "Er komt hier een watergang, zodat we rond kunnen varen. Daar, op de punt van de landtong, komt straks het theehuis, onder een treurwilg. Het krijgt ook een gebruiksfunctie, zodat mensen erin kunnen.” De theekoepel is ook te zien vanaf de weg, de N207: "Dit wordt de etalage van Boskoop.”

De theekoepel van Schoonoord in vroegere tijden, langs de Gouwe in Boskoop.