Wethouder Gert-Jan Schotanus aait een katje wanneer de dappere viervoeter een chip krijgt.
Wethouder Gert-Jan Schotanus aait een katje wanneer de dappere viervoeter een chip krijgt. (Foto: Gemeente Alphen)

Meer dan 200 Alphense katten gechipt tijdens Chip je Katdag

ALPHEN - De Chip je Katdag in Alphen aan den Rijn heeft zaterdag 26 november plaatsgehad. In het pand van de Dierenambulance hebben vrijwilligers van de Dierenambulance samen met dierenarts Karin Seegers en Wies Havik van de Rijnoeverkliniek, geheel belangeloos, ongeveer 200 Alphense katten op afspraak gechipt.

"Ik heb er nooit aan gedacht dat ik mijn kat kon laten chippen", vertelde een inwoner. "Toen ik het bericht op Facebook las, heb ik direct een afspraak gemaakt om mijn 11 jaar oude kat te laten chippen. Stel je voor dat er iets met hem gebeurt en ik kan niet op de hoogte worden gebracht, verschrikkelijk! Ik vind het dan ook een fijne actie."

'Ik ben heel blij met deze actie'

Ook een andere inwoner is met het lezen van het bericht over de actie op andere gedachten gebracht. "Ik vond het chippen van katten eigenlijk altijd niks maar toen ik het bericht las, ben ik daar anders over gaan denken. Vind het nu toch belangrijk om mijn kat te laten chippen. Ik ben heel blij met deze actie", antwoordt ze op de vraag waarom ze mee doet aan de actie. 

Registereren

Wanneer wethouder Dierenwelzijn Schotanus het kantoor binnenloopt waar de registratie is, zijn er al zo’n 40 katten geregistreerd. In gesprek met de vrijwilligers onderstreept hij het belang van de actie en spreekt zijn waardering uit voor hoe de actie wordt uitgevoerd in het pand. Even later voegt hij zich bij de dierenarts om het chippen bij te wonen. "Dat gaat snel", zegt een kattenbaasje verrast. De wethouder assisteert Karin Seegers wanneer de volgende kat aan de beurt is. De kat krijgt van hem een aai over de bol terwijl de dierenarts de chip zet. "We zien vooral eigenaren met jonge katten", vertelt zij. "En daar ben ik erg blij mee, zij hebben nog zo’n 20 à 30 jaar in het vooruitzicht. Hoe fijn is het dat ze herenigd kunnen worden met hun eigenaar omdat ze gechipt en geregistreerd zijn wanneer ze vermist raken en gevonden worden."

‘Ik zie hier hoe belangrijk deze actie is’

"Ik zie hier hoe belangrijk deze actie is", vertelt de wethouder. "Als gemeente blijven we aandacht houden voor het chippen van katten. Ook in 2023 komt er zeker een Chip je kat actie."

Deze actie, een samenwerking van de gemeente Alphen met de Dierenbescherming, de Dierenambulance en dierenkliniek Rijnoever, is net als de chipactie in 2021 een groot succes en nog steeds hard nodig. Dat stelt de gemeente. "Het chippen en registreren van katten draagt bij aan het dierenwelzijn van katten en kan veel dierenleed voorkomen."

Deze poes wil je toch niet kwijtraken doordat hij geen chip heeft?