De vierdelige reeks begint op woensdag 30 maart.
De vierdelige reeks begint op woensdag 30 maart. (Foto: Bibliotheek Rijn en Venen)

Vierdelige seniorencollege over Japan

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN- Bibliotheek Rijn en Venen in Alphen aan den Rijn begint op woensdag 30 maart een vierdelige seniorencollegereek over Japan. De colleges gaan over de Japanse cultuur, maatschappij, geschiedenis en de kunstgeschiedenis. Ze zijn van 14.00 uur tot 15.00 uur. 

De andere colleges zijn op woensdag 6, 13 en 20 april om dezelfde tijd.

In het eerste college staan de algemene zaken centraal. Daar verstaat de bibliotheek de ligging, inwoners en hoe het land wordt bestuurd onder. “Verder kijken we samen ook naar vragen zoals: ‘Waarom eten Japanners zo veel rijst en vis?’ ‘Waarom is het schrift zo ingewikkeld en lijkt het zo op het Chinees?’ en ‘Welke religies komen veel voor in het land?’”, laat de bibliotheek weten. 

Geschiedenis

In het tweede deel staat de geschiedenis van het land centraal. Hoe is Japan ontstaan? Wat zijn nou eigenlijk Samoerai en wanneer leefden ze? Tijdens de derde bijeenkomst is de Japanse kunstgeschiedenis aan de beurt. Er komen onderwerpen aan het licht zoals: de tempels, theeceremonies en kalligrafie. 

Voor het laatste college reist de bibliotheek terug naar het heden en kijken deelnemers naar de maatschappij in het land. “Werken Japanners echt zo veel? Waarom is de ideale familie zo belangrijk? Het is een modern land, maar kent het ook armoede?” 

Tickets

De colleges kunt u zowel los als in een reeks volgen en kosten 5 euro per keer. Een student-docent van de stichting OGJG geeft de colleges. Tickets kopen kan via: www.bibliotheekrijnenvenen.nl/activiteiten

De bibliotheek is gevestigd aan de Aarkade 10 in Alphen aan den Rijn.