De bandleden vieren het behaalde bedrag met Arenda Vasylenko op de achtergrond.
De bandleden vieren het behaalde bedrag met Arenda Vasylenko op de achtergrond. (Foto: Ipse de Bruggen)

Marathon Jostiband levert ruimt 76 k op voor Bake4Ukraine

Nieuws

ZWAMMERDAM- De Jostiband is er zaterdag 5 maart in geslaagd om maar liefst 76.190 euro op te halen voor het goede doel Bake4Ukraine. Inmiddels staat de teller al op 92.706 euro, omdat doneren nog steeds mogelijk is. Dit heeft de band behaald door 24 uur lang muziek te spelen in Zwammerdam. 

Kay van den Ende 

De Jostiband begon vrijdag om 19.00 uur met optreden voor Arenda Vasylenko, die al 21 jaar lang in Oekraïne woont. De band leerde Vasylenko kennen in 2013 toen zij daar een reeks van concerten gaf op uitnodiging van haar. Ze runt een eetcafé en bakkerij in Brovary, in de oblast Kyiv, die nu overuren draait. Het gezin Vasylenko zet zich in voor kinderen en jongvolwassenen met een beperking. Het café en de bakkerij zijn dan ook opgezet om jongeren met het downsyndroom of autisme aan het werk te helpen. “Op dit moment raken de supermarkten in Oekraïne steeds leger en is het voor de lokale bevolking steeds moeilijker om aan levensmiddelen als brood en water te komen. In plaats van te vluchten besloot de familie om in actie te komen en het project te beginnen. Ondanks de bombardementen blijft de familie doorgaan om genoeg brood te bakken voor de militairen, het ziekenhuispersoneel en alle anderen die niet meer aan deze basisbehoeften kunnen komen. In het café, Cafe 21.3, wordt in grote stoomketels soep gemaakt en rondgebracht naar oude mensen en mensen met een handicap”, stelt de organisatie Ipse de Bruggen. Tijdens het concert hadden de band en de organisatie contact met de familie in Oekraïne om te volgen wat de actuele situatie is in het land.

Wat een mega-prestatie hebben de Jostibandleden geleverd

Bijzondere gasten

Voor het concert doneerden enthousiaste donateurs al 11.000 euro voor het goede doel. Tijdens het concert kreeg de Jostiband dag en nacht steun van mensen die kwamen kijken of de livestream bekeken. Mensen konden ook online verzoeknummers aanvragen: de band speelde die nummers vol enthousiasme. Onder anderen Paul de Leeuw, Maan van Steenwinkel, Elise van der Horst, Marco de Hollander, Helemaal Top, Wolter Kroes brachten verder het repertoire van de Jostiband ten gehore.

De band kreeg steun van mensen die kwamen kijken of de livestream bekeken. Ook was het mogelijk om online nummers aan te vragen en was er zelfs een kans om mee te spelen met de band tegen een donatie.

Prestatie

Moe maar voldaan kijkt Lyan Verburg, orkestleidster van de band, terug op de 24-uur durende marathon. “Wat een megaprestatie hebben de Jostibandleden geleverd. Ik ben onwijs trots op hen dat ze 24 uur muziek zijn blijven maken voor het project Bake4Ukraine, onze vrienden in Kyiv. Zo kan de familie daar, ook de komende tijd mensen in Oekraïne van eten en drinken voorzien.”

Jan van Hoek, voorzitter raad van bestuur van Ipse de Bruggen, straalt trotsheid uit op deze uitmuntende prestatie van de bandleden. “Ik vind het mooi om te zien dat juist de bandleden en cliënten van Ipse de Bruggen zich willen bekommeren om de Oekraïners. En zij niet in beperkingen denken, maar in mogelijkheden waarin een heel groot bedrag is opgehaald.”

Evelien Biemond, Jostibandlid, vindt het jammer dat het erop zat, ook al is was ze wel erg moe. “Ze wil iedereen bedanken die gedoneerd heeft. En laat nog even weten dat je nog steeds geld kan doneren”, meent de organisatie.

Doneren

Wilt u de bakkerij en familie in Oekraïne alsnog helpen? Doneer dan via: www.jostimarathon.nl.