Het lijsttrekkersdebat in Castellum in Alphen, waar burgemeester Liesbeth Spies na afloop oproept om vooral te gaan stemmen.
Het lijsttrekkersdebat in Castellum in Alphen, waar burgemeester Liesbeth Spies na afloop oproept om vooral te gaan stemmen. (Foto: Morvenna Goudkade)

Oproep na lijsttrekkersdebat: ‘Ga stemmen, juist nu’

Nieuws

ALPHEN – Maandagavond stonden de Alphense verkiezingspartijen in de ring, tijdens een lijstrekkersdebat. Dat werd live uitgezonden op Studio Alphen, terwijl op de landelijke zenders een grote hulpactie aan de gang was voor Oekraïne. Tijdens het debat werd de oorlog niet genoemd, maar de Alphense burgemeester Spies verwees ernaar, na afloop: “Ik roep mensen op gebruik te maken van hun stemrecht. Zie wat er nu in landen gebeurt met de democratie. Ga stemmen!”

Morvenna Goudkade

Het lijstrekkersdebat volgen voor de buis gaat niet helemaal zonder slag of stoot. Tweemaal wordt de uitzending onderbroken - door haperend internet, zo blijkt achteraf - en wordt de kijker ‘een moment geduld’ gevraagd. In Theater Castellum gaat het debat echter verder, waardoor er hier en daar een gat valt. 

Ik ga nog lang niet dood, ik ga gewoon door

Toch valt genoeg te beluisteren, tijdens het ruim tweeënhalf uur durende spektakel. Er zijn stellingen, vragen en discussies. Al zijn er ook vragen die niet worden gesteld en antwoorden die niet worden gegeven. Want waar is Wil Verschuur opeens gebleven? De lijsttrekker van BeterAlphen loopt op zeker moment het podium af. En komt niet meer terug. En hoe denken de partijen over de situatie in Oost-Europa, over maatregelen in de regio en opvang van vluchtelingen? De oorlog staat echter maandagavond niet op het programma, wel thema’s als bouwen in de Gnephoek, duurzaamheid, wel of niet verhogen van de OZB, zorg voor jongeren en ouderen, windturbines en zonneparken en wel of niet betalen voor de vuilniszak. 

De lijstrekkers stellen zichzelf voor met een filmpje en de kern van waar ze voor staan. André de Jeu van Nieuw Elan noemt de verkiezingen een ‘feest voor de democratie’. Anouk Noordermeer van de VVD kopt in met bouwen in de Gnephoek en aandacht voor ondernemers. Jeroen van Gool van CDA noemt het belang van de samenleving. José Huls van GroenLinks komt met klimaatverandering. Gert van den Ham van D’66 noemt duurzaamheid. Ernst-Jan Straver van PvdA stelt ‘sociaal’ voorop en Iris van de Kolk van SP wil energiecoöperaties en zorgbuurthuizen. Caroline Blom van ChristenUnie wil ‘samen recht doen’. Wil Verschuur van BeterAlphen, wil ‘geen windmolens, geen zonnepanelen, geen hondenbelasting, maar wel zwemles voor kinderen’. Hans van Kuijk van SGP pleit voor stabiliteit en vertrouwen op God.  Ank de Groot, van RijnGouweLokaal, is wegens familieomstandigheden afwezig en wordt vervangen door Ronald van de Stouwe. De Groot is wel te zien in het filmpje waarin ze oproept tot ‘luisteren en doen’. Als laatste stelt Filine Verloop van FVD zich voor: ze wil een vrije samenleving zonder QR-codes en gezondheidspas. Het debat gaat vervolgens van start. Halverwege verdwijnt lijsttrekker Wil Verschuur. Misschien naar het toilet, veronderstelt debatleider Inge Diepman, maar de politica komt niet meer terug. De volgende dag reageert Verschuur (80) telefonisch: “Ik werd er even niet goed van,  het duurde allemaal zo lang. Maar nu gaat het weer prima, hoor. Ik ga nog lang niet dood, ik ga gewoon door.”

Na afloop komt burgemeester Spies het podium op en bedankt Diepman. Spies, die normaal de gemeenteraad voorzit, kent haar pappenheimers, zegt ze.Met een knipoog. “Je hebt er soms wel mee te stellen, daar weet ik alles van.” Ze doet een indringende oproep om vooral te gaan stemmen. Met de opkomst van 60 procent tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen, was ze helemaal niet tevreden, zegt Spies. “Maak gebruik van je stemrecht. Zeker nu met landen zonder democratie. Het gáát ergens over. Het gaat om de plek waar we wonen, waar we leven, waar we gelukkig willen zijn. Ga dus stemmen, juist nu.”

Lijsttrekkersdebat gemist? Kijk het terug op YouTube of via herhaling bij Studio Alphen:

https://www.youtube.com/watch?v=s2Mo45f0f3Y

Studio Alphen herhaalt het grote lijsttrekkersdebat de komende dagen op televisie: woensdag 9, vrijdag 11, zondag 13 en maandag 14 maart om 19.00 uur; donderdag 10, zaterdag 12 en dinsdag 15 maart om 10.00 uur.

Burgemeester Spies bedankt debatleider Inge Diepman, achter haar Hans van Kuijk en Filine Verloop