In de kraamkamer op de kwekerij worden de babyplantjes verzorgd en bewonderd: vlnr Hylke Homan, Frank Vergeer, Jelle van Zijl, Mees, Annette Vergeer en Malik.
In de kraamkamer op de kwekerij worden de babyplantjes verzorgd en bewonderd: vlnr Hylke Homan, Frank Vergeer, Jelle van Zijl, Mees, Annette Vergeer en Malik. (Foto: Morvenna Goudkade)

Babyhazelaartjes gepamperd: 'Voor het goede doel'

BOSKOOP – Nieuwe uitdaging voor Kwekerij De Pauze in Boskoop! Het project voor jongeren met autisme gaat een gloednieuwe kronkelhazelaar kweken tegen kanker. De jongeren mogen een ‘limited edition’ verkopen voor kankeronderzoek.

Morvenna Goudkade

Vrijdag 4 maart worden de plantjes verzorgd op de kwekerij. Die is gevestigd op het terrein van Inizo aan de Halve Raak, een woon/werk/leerbedrijf voor autistische jongeren. Een gezelschap heeft zich verzameld in de halfopen kas. Behalve enkele jongeren en hun begeleider zijn ook Boskopers Frank en Annette Vergeer aanwezig, net als locatiemanager Hylke Homan. 

'Deze plant heeft uniek verhaal'

Alle aandacht is gevestigd op de babyhazelaars, die daar staan afgedekt. Maar nu gaat het afdekplastic er even af. “Welkom in de kraamkamer”, zegt Frank Vergeer, met een brede grijns. Hylke Homan is blij verrast: “Ze groeien al. Ik zie allemaal groene puntjes.” Het zijn ‘oogjes’, licht Frank toe. Hij is erg tevreden, want de babyplantjes staan er prima bij. Mees (14) en Malik (11) mogen de plantjes water geven, onder toeziend oog van begeleider Jelle van Zijl (25).  De kleine kronkelhazelaartjes, officiële naam Coryllus avellana ‘Medusa’, zijn nu al heel bijzonder. De plantjes hebben namelijk een uniek verhaal, vertelt Frank Vergeer. Net als echtgenote Annette is hij vaak te vinden bij Inizo. Annette geeft er begeleiding, voor talentontwikkeling. Frank doet vrijwilligerswerk op de kwekerij. Samen zijn ze ook actief bij Stichting San Jacinto, waar ze de nalatenschap beheren van de Boskoopse kweker en kleinkunstenaar Piet-jan Vermeulen. Hij overleed enkele jaren geleden aan kanker. 

Bijzondere zaaiing

“De nieuwe hazelaar is ooit door Piet-Jan op zijn kwekerij aangetroffen, als bijzondere zaailing”, vertelt het stel. “Een toevallige ontdekking, maar na zijn overlijden bleek dat de zaailing veel potentie had. 

'Wij denken aan kinderkanker'

Kweker Jan-Willem Wezelenburg uit Hazerswoude-Dorp heeft de hazelaar veredeld en als nieuwe variëteit aangemeld. En toen heeft de hazelaar de naam Medusa gekregen.” De nieuwe plant wordt de komende tijd gepresenteerd en ook vermeerderd, oftewel gekweekt. Dat gebeurt bij enkele kwekers die daarvoor een licentie hebben gekregen. Maar dat gebeurt ook bij Kwekerij De Pauze.

“Vanuit Stichting San Jacinto hebben wij initiatief genomen om de hazelaar te mogen kweken en verkopen voor het goede doel”, vertelt Frank. “Wij hebben kwekersrechten gekregen voor een 'limited edition' van 5000 exemplaren, waarvan we de opbrengst doneren aan het Radboud Oncologie Fonds, verbonden aan het Radboud UMC. Met dat fonds zijn we al bekend: elk jaar doen we een donatie uit naam van Piet-jan. Maar nu kunnen we kankeronderzoek steunen met deze bijzondere plantjes.” Inmiddels is de vermeerdering begonnen, volgens een aloude techniek: het veredelen van onderstammen met de griffel van Medusa, oftewel een losgesneden stuk van een takje plakken tegen een snijvlak van een andere plant. "Puur Boskoops vakmanschap”, vindt Frank. Hoewel Medusa in de Griekse mythologie niet zo'n leuke verschijning was, is de naar haar genoemde plant dat wel, vinden de betrokkenen. Medusa's haar veranderde in kronkelende slangen en haar aanblik deed mensen verstenen, maar daar hebben de plantjes geen last van. Integendeel: ze worden bewonderd, gepamperd en gekoesterd. 

De jongeren mogen straks met elkaar beslissen welk soort kankeronderzoek financiering krijgt met de opbrengst, vertelt Hylke Homan. Daar hebben Mees en Malik meteen een idee over: "Wij denken aan kinderkanker.”

De jongeren en hun begeleiders met de kleine kronkelhazelaars, waarvan de opbrengst gaat naar kankeronderzoek.