Fractievoorzitter Ernst-Jan Straver: "er is te veel verdeeldheid in ons land."
Fractievoorzitter Ernst-Jan Straver: "er is te veel verdeeldheid in ons land." (Foto: archief PvdA)

Programma van PvdA Alphen onder de loep

ALPHEN AAN DEN RIJN- Het is weer bijna zover: we mogen op 14, 15 en 16 maart is stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. De Partij van de Arbeid Alphen aan den Rijn heeft onlangs haar partijprogramma bekend gemaakt. De sociaaldemocraten richten zich met hun verkiezingsprogramma op hoe de gemeente Alphen aan den Rijn zich kan inzetten voor iedere inwoner onder het motto: ‘Stem Sociaal. Kies PvdA’.

Fractievoorzitter Ernst-Jan Straver vertelt: “We leven in een bijzondere tijd. De coronacrisis maakt duidelijk wat veel mensen al langer voelen. Er is te veel verdeeldheid in ons land en ook is de ongelijkheid tussen mensen te groot geworden. Voor veel Nederlanders voelt het alsof ze minder zijn dan een ander. Omdat er voor hen geen betaalbare woningen zijn, omdat de woningen door beleggers worden weggekocht. Voor anderen wordt het vertrouwen in vooruitgang wel heel lastig gemaakt omdat ze nooit een vaste baan aangeboden krijgen. Omdat ze niet serieus genomen worden omdat ze vrouw zijn. Of omdat ze machteloos in een hoek worden gedrukt door een overheid die zich tegen hen keert. Dat kan anders, dat moet anders.”

In het kort kenmerkt het verkiezingsprogramma van de PvdA zich door ‘een nieuw woningbeleid, gegarandeerde zorg, saamhorigheid, eerlijk delen, bereikbaarheid en duurzaamheid’. De partij focust zich naar eigen zeggen nadrukkelijk niet alleen op Alphen Stad. “Deze ambities gelden nadrukkelijk ook voor de dorpen Aarlanderveen, Benthuizen, Boskoop, het buurtschap Groenendijk, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk en Zwammerdam.”

Betaalbare woningen

De PvdA wil betaalbare woningen. Voor elk nieuwbouwproject geldt een minimale norm van 40 procent sociale huur, 20 procent middeldure huur en 20 procent betaalbare koopwoningen. De PvdA is voorstander van het ‘vereveningsfonds’. Als deze bovenstaande normen niet gehaald kunnen worden vindt er een afdracht plaats in het vereveningsfonds. Dit fonds biedt de mogelijkheid om sociale bouw te realiseren op andere plaatsen binnen de gemeente. “We willen een zelfbewoningsplicht. We gaan actief aan de slag met een zelfbewoningsplicht, zodat bij koopwoningen alleen de kopers zelf gaan wonen. We geven huisjesmelkers geen kans.”

Hij vervolgt: “Goede zorg is altijd dichtbij en bereikbaar De PvdA gaat voor groene en veilige wijken De PvdA stelt kansengelijkheid in het onderwijs staat voorop; geen kind blijft achter. We zorgen voor een eerlijke duurzaamheidstransitie waarbij de gemeente inwoners actief ondersteunt.”