VOA-voorzitter Elles in 't Veld nam een vraag-filmpje op bij de Vermeulen Groep in Benthuizen, over transparant aanbestedingsbeleid.
VOA-voorzitter Elles in 't Veld nam een vraag-filmpje op bij de Vermeulen Groep in Benthuizen, over transparant aanbestedingsbeleid. (Foto: Tom Sassen Videocontent)

VOA krijgt antwoord, maar niet van Wil, Ank, Iris en Ernst-Jan

ALPHEN – Wat wil de politiek als het gaat om ondernemen? Die vraag stelde ondernemersvereniging VOA zich vorige week in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. VOA besloot de partijen te bevragen over thema’s die belangrijk zijn voor het bedrijfsleven. Vorige week was de campagne: VOA Vraagt Fracties. Acht partijen deden mee, vier niet.

Morvenna Goudkade

Voor de twaalf verkiezingspartijen in Alphen was er bijna geen ontkomen aan. VOA-voorzitter Elles in ’t Veld, zelf onderneemster met Tuijn Optiek, vertelt dat alle partijen zijn uitgenodigd om elke dag een vraag te beantwoorden, van maandag tot en met vrijdag.  Onder het motto ‘Vijf dagen, vijf vragen’ zijn allerlei thema’s voorgelegd. Voldoende ruimte om te ondernemen. Duurzaam en circulair ondernemen. Effectief gebruik maken van het aanwezige arbeidspotentieel. Een transparant aanbestedingsbeleid. En als laatste: een extra impuls voor horeca en retail. De onderwerpen komen uit het VOA-beleidsplan 2021-2025 ‘De actualiteit van morgen’.

'Voor ons staat VOA niet voor alle ondernemers'

Omdat ondernemers van opschieten houden en niet van ellenlange verhalen, aldus voorzitter In ’t Veld, is gewerkt met filmpjes op de sociale media. Zowel de vragen als de antwoorden van de partijen, moesten kort en krachtig: in maximaal 30 seconden. VOA-vertegenwoordigers namen voorafgaand aan de campagne op allerlei plekken filmpjes op. Zo stond In ’t Veld bij de Vermeulen Groep in Benthuizen, samen met ondernemer Zwiep Vermeulen. “We hebben daar onze vraag ingesproken over een transparant aanbestedingsbeleid." 

Haar collega-bestuurslid Michiel Wijnans, vicevoorzitter van VOA, is enthousiast over de reacties: "Op de vragen die we elke dag hebben gepost, is door veel partijen gereageerd: CDA, Nieuw Elan, VVD, GroenLinks, ChristenUnie, D'66, SGP en Forum voor Democratie. Zij hebben op verschillende kanalen gereageerd met antwoordfilmpjes, op Facebook, LinkedIn en Instagram. Dat acht partijen de moeite hebben genomen om serieus op onze vragen in te gaan, vind ik heel positief." Wijnans verbindt er wel conclusies aan, zegt hij. "We maken eruit op dat deze fracties ondernemers een warm hart toedragen en zien dat ondernemers belangrijk zijn voor Alphen." Vier partijen hebben niet meegedaan aan de campagne: PvdA, SP, BeterAlphen en RijnGouweLokaal. Nieuwkomer Forum voor Democratie was wel prominent aanwezig. De VOA kreeg een afmelding van RijnGouweLokaal. Ank de Groot liet weten het ondoenlijk te vinden om in slechts 30 seconden te reageren en ook niet iedere dag om 09.00 uur. Lijsttrekker Ernst-Jan Straver van PvdA laat desgevraagd weten het ‘concept leuk te vinden en de inhoud van de vragen ook'. "Maar wij hadden niet genoeg voorbereidingstijd. Als je het doet, moet je het goed doen.” Alle fracties kregen de vragen in de week voorafgaand aan de campagne toegestuurd, maar dat was toch te krap, zegt de PvdA'er. Straver noemt de VOA-volgers niet zijn ‘basis-doelgroep', maar zegt positief te staan tegenover ondernemers. "Zonder hen kun je niet veel uitrichten, zij zorgen voor de werkgelegenheid.” Iris van de Kolk van SP laat weten dat het een bewuste keuze is om niet mee te doen. "Wij willen onze standpunten breed uitdragen en niet bij één organisatie. Voor ons staat VOA niet voor alle ondernemers.” Wil Verschuur van BeterAlphen deed ook niet mee: "Voor mij is de VOA allemaal vriendjespolitiek met Nieuw Elan." 

Hoe het nu verder gaat? Michiel Wijnans vertelt dat alle partijen zijn uitgenodigd voor de VOA-netwerkborrel van 10 maart. "Wij willen met onze leden en de fracties verder van gedachten wisselen over de politieke thema's.”