Ook op de fiets kan één biertje of wijntje levensgevaarlijk zijn
Ook op de fiets kan één biertje of wijntje levensgevaarlijk zijn (Foto: Joost Korporaal)

Bob jij ook op de fiets of scooter?

REGIO - De zomer is hét seizoen voor festivals en tuinfeestjes, voor lange dagen op het strand, in het park of op het terras. Ga je hier op de fiets of op de scooter naartoe? Weet dan dat één biertje of wijntje te veel al levensgevaarlijk kan zijn!

Alcoholgebruik zorgt ervoor dat verkeersdeelnemers hun vaardigheden overschatten en de risico’s onderschatten. De bekende ‘Bob, zeg het hardop’-campagne richt zich al jaren op niet-rijden onder invloed van alcohol. Veel mensen denken dat de campagne zich puur richt op veilig thuiskomen met de auto, maar ook op de fiets of scooter kan dat ene biertje of wijntje levensgevaarlijk zijn. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe groter het risico dat je een ongeluk veroorzaakt of zelf slachtoffer van een ongeval wordt. Met vier biertjes op is die kans 15x zo groot, toont Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid aan. Bij acht biertjes is het risico op de fiets zelfs 60x zo groot!

Vicevoorzitter Vervoerregio Amsterdam Gerard Slegers: "Lang niet iedereen weet dat je ook op de fiets of scooter maximaal twee alcoholische drankjes mag drinken volgens de wettelijke limiet. Bedenk dus voor je op pad gaat hoe je veilig thuiskomt. Bob ook op de fiets of scooter. Stap in het OV, neem een taxi of laat je ophalen. Zo breng je jezelf en anderen niet in gevaar in het verkeer.”

Afbeelding