Vlot varen over land
Vlot varen over land (Foto: aangeleverd)

Het is gewoon een beetje maf ...

KATWOUDE - De ridder van Rose Castle staat al klaar in het dorp, voorbereid om zich volledig in te zetten in de komende strijd van de Tonnenrace vrijdagavond 26 augustus. Dit jaar met het thema 'Ridders en Prinsessen'.

Red met je vlot de prinses uit het kasteel

Biljartvereniging 'Veni, Vidi, Vici' ontstond nadat de vrijwillige brandweer door herstructurering werd vervangen, waardoor de mannen samen gingen biljarten in het Dorpshuis. Zij doen dit al 31 jaar en organiseren nu elk jaar in het laatste weekend van de schoolvakantie een feestweekend. Samen met Stichting het Dorpshuis Katwoude, het Hart van Katwoude en vele enthousiaste vrijwilligers. De Tonnenrace is iets van de laatste jaren.

Hindernisbaan

Zo'n 15 jaar geleden begon de vereniging met een autotrack hindernisbaan, ze besloten daarna een hindernisbaan in het water te organiseren, waar teams met een vlot tegen elkaar streden, elk jaar met een ander thema. André Boon, secretaris van biljartclub Veni, Vidi, Vici, legt uit: "na diverse jaren vlotvaren op de Gouwzee hebben we in 2019 de eerste tonnenrace op het land georganiseerd. Dat houdt in dat teams een vlot op tonnen laat rollen door steeds de achterste ton weer voor het vlot te plaatsen, waardoor deze verder vooruit kan rollen. Maar dat natuurlijk wel over een hindernisbaan."

Hooibalen stapelen

"Dit jaar organiseren wij de tweede editie van de Tonnenrace. Halverwege de hindernisbaan staan twee kastelen, waarin een prinses aanwezig is die gered moet worden. Aan het eind van de baan moeten de deelnemers hooibalen stapelen om de bel te luiden. Het lijkt wel wat op het Spel zonder Grenzen, zoals dat vroeger was. Het is gewoon een beetje maf."

Nieuwe wijk doet mee

Vanaf 19.00 uur strijden steeds twee teams tegen elkaar. Een team bestaat uit 6 personen, met in ieder geval 2 dames. "Er zijn families die meedoen, maar ook ondernemers uit de regio Katwoude." André is er duidelijk blij mee. "Diverse wijken zorgen ook voor teams, zo hebben inwoners uit de nieuwe wijk Buitendijk een team aangemeld, net als de wijk De Zedde. Hopelijk komen er nog een aantal bij, op de avond zelf rekenen we op zo'n zestien teams." Tussen 19 en 21 uur gaat het los en daarna verzamelt iedereen zich in het Dorpshuis waar de winnaar bekendgemaakt wordt.

"Voor de jeugd wordt zaterdag 's middags vanaf 14 uur van hetzelfde parcours gebruik gemaakt, alleen gebruiken de kinderen kleinere vlotten en tonnen. Daar bestaat een team uit vier kinderen, die zich als groepje kunnen aanmelden. Maar," laat André weten, "ook kinderen die mee willen doen en nog niet in een team zitten kunnen zich aanmelden, dan zorgt de organisatie ervoor dat ze samen in een team komen."

Ook voor hen vindt de prijsuitreiking in het Dorpshuis plaats, met om 15.30 de onthulling van een 'buitenboek' door burgemeester Marian van de Weele van Waterland, vanwege het 700-jarig bestaan van Katwoude, met daarna het maken van een foto van alle inwoners van het dorp.

"Dat gebeurt iedere 25 jaar," André knikt. Met als saillant detail dat dit lang geleden ook gebeurde toen er bij Schiphol een nieuw hotel werd gebouwd. "Hotel Frommer, als ik me dit goed herinner. Als openingsstunt leek het de eigenaar leuk om een heel dorp uit te nodigen en dat dorp werd dus Katwoude. Ik heb daar nog wel een foto van ..."

Afbeelding
Het hele dorp Katwoude op de foto (1971, 298 inwoners)
Het thema van dit jaar: Ridders en prinsessen
Afbeelding