Tessa Stroo (26) uit Edam is blij met het onderhoud dat Wooncompagnie aan haar woning pleegde
Tessa Stroo (26) uit Edam is blij met het onderhoud dat Wooncompagnie aan haar woning pleegde (Foto: Aangeleverd Wooncompagnie)

Geïsoleerd dak én nieuwe cv-installatie voor woningen in Edam

EDAM - ‘De werkzaamheden waren best ingrijpend en het duurde allemaal lang, maar het resultaat mag er zijn. Na de aanpassingen is het is in de Edamse woningen van Wooncompagnie aan de Poldermolen en Windmolen een stuk comfortabeler geworden, dat merk je meteen.’ 

Tessa Stroo (26) uit Edam is blij met het onderhoud dat Wooncompagnie aan haar woning pleegde. Minstens even blij is ze dat de werkzaamheden bijna zijn afgerond: ‘Ik begon met frisse moed aan dit project, had er veel zin in, maar inmiddels kan ik niet wachten totdat het klaar is.’ Wooncompagnie voerde bij appartementen in het complex aan de Poldermolen en Windmolen in Edam een bijzonder combinatieproject uit: tegelijk met het aanbrengen van dakisolatie werd de collectieve cv-installatie vernieuwd. En dat biedt veel voordelen voor de bewoners. 

'Je merkt direct het verschil'

De leidingen van de collectieve cv-installatie, die voorheen in de kruipruimte lagen, waren aan vervanging toe en veroorzaakte op verschillende plekken zelfs lekkage. Omdat het dak toch moest worden geïsoleerd, besloot de woningcorporatie beide zaken te combineren: in het geïsoleerde dak werden horizontale leidingen aangebracht, met aftakkingen naar beneden.

Nieuwe leidingen

De werkzaamheden waren veelomvattend. De dakpannen zijn vervangen, inclusief de panlatten en goten. Vervolgens is het dak vanaf de buitenzijde geïsoleerd. De dakplaten zijn gedeeltelijk verwijderd om de nieuwe centrale verwarmingsleidingen aan te kunnen sluiten. In de woningen zijn bestaande cv-leidingen en radiatoren vervangen. Bij de woningen en bergingen zijn diverse brandwerende voorzieningen getroffen. Ook zijn bouwkundige werkzaamheden verricht rondom het ketelhuis. ‘Het werk viel me achteraf nogal tegen,’ bekent Tessa Stroo. ‘Er moest heel veel gebeuren, je zat echt midden in een verbouwing. Maar de klus is gelukkig geklaard en de woningen kunnen er weer even tegen.’

Van label E naar A

Afgelopen voorjaar is bij de woningen hoogwaardig isolatieglas aangebracht. Dankzij alle getroffen maatregelen maken de woningen een sprong van gemiddeld energielabel E naar A. ‘We zullen dat zeker gaan merken in onze portemonnee en dat is natuurlijk een goede zaak, zeker gezien de huidige energieprijzen,’ stelt Tessa Stroo.

Communicatietraject

Aangezien het om een ingrijpend project ging, koos Wooncompagnie voor een intensief communicatietraject. Zo werd aan de bewoners gevraagd om een afvaardiging, die actief bij de voorbereidingsfase werd betrokken. Ook de uitkomsten en voortgang van het project werden met deze bewoners gedeeld, via nieuwsbrieven. Voor aanvang van de werkzaamheden werden bewoners uitgebreid geïnformeerd. Er werd thuis een opname gedaan door de aangestelde bewonersconsulent en iedereen kreeg een dagplanning voor de eigen woning. Verder konden bewoners met hun vragen en opmerkingen terecht bij de uitvoerder of bewonersconsulent.

Geschilderd en gereinigd

Het project is nagenoeg afgerond. Het werk is uitgevoerd door bouwbedrijf Ooijevaar uit Hoorn, het Schildersgilde uit Volendam plaatste het isolatieglas. Als kers op de taart krijgen alle woningen een nieuwe moderne en CO2-gestuurde mechanische ventilatiebox en wordt het complete complex geschilderd en gereinigd. Meer info: wooncompagnie.nl.