Nieuwe eigenaren Erwin & Erwin krijgen de sleutel van het kijkhuisje Sijtje Boes.
Nieuwe eigenaren Erwin & Erwin krijgen de sleutel van het kijkhuisje Sijtje Boes. (Foto: Pep)

Sijtje Boes verandert: van kijkhuis naar beleving

Algemeen

Sijtje Boes, de ongekroonde (souvenir) Koningin van Marken genoemd, geboren op 27 oktober 1895 en overleden op 87-jarige leeftijd op 10 april 1983, heeft jarenlang een kijkhuisje gehad aan de haven van Marken. Dit huisje wordt binnenkort de ‘Sijtje Boes Experience’. Horeca ondernemers Erwin van der Meulen (Taverne ‘De Visscher’) en Erwin van Altena (Brasserie Restaurant ‘De Taanketel’) hebben woensdag 15 juni het kijkhuisje gekocht.

Pieter Pereboom

Het huisje, gebouwd in 1924, deed niet alleen dienst als kijkhuisje, waar vele binnenlandse- en buitenlandse toeristen een bezoek aan brachten, Sijtje Boes woonde daar ook ‘gewoon’. Na haar dood stelden de erfgenamen het van april tot oktober open voor toeristen.

Afgelopen december besloten de erfgenamen het huisje te verkopen, omdat er geen opvolging meer was, bij voorkeur aan iemand die het in de originele staat zou behouden en voortzetten als kijkhuisje van Sijtje Boes, omdat het een stuk cultureel erfgoed van Marken is. ‘Erwin & Erwin’ hoorden ervan, klopten aan bij de erfgenamen en vroegen of zij het huisje konden overnemen. Met hun plannen en ideeën willen ze het kijkhuisje behouden en uitbreiden naar het onderhuis en de bovenverdieping. De erfgenamen waren enthousiast over hun plannen en gingen akkoord met de aankoop. 

Beleving Sijtje Boes

De nieuwe eigenaren willen vele zaken in het huisje behouden en er een ‘Sijtje Boes Experience’ van maken. “Zodat toeristen het ‘Sijtje Boes gevoel’ kunnen ondervinden”, aldus Erwin & Erwin. Sijtje Boes sprak op haar manier vele buitenlandse talen, wat ze zichzelf had aangeleerd door de omgang met de toeristen en dat moet ook terugkomen in de Experience. In het onderhuis moet nog veel worden verbouwd, dat gaat de komende tijd gebeuren.

Voor het ‘nieuwe’ kijkhuisje wordt reeds personeel gezocht, zodat het huisje binnenkort al bekeken kan worden. De hoop is dat volgend jaar het onderhuis wordt opengesteld.