Commissaris van de Koningin opent in Edam de eerste kaasmarkt van 2022.
Commissaris van de Koningin opent in Edam de eerste kaasmarkt van 2022. (Foto: Aangeleverd)

Commissaris op Kaasmarkt Edam

Algemeen

De Commissaris wordt niet alleen gevraagd de bel te luiden bij de opening en sluiting van de markt maar zal ook stevig moeten onderhandelen over de prijs van een partijtje kaas. Tot slot wordt de Commissaris bij het sluiten van de markt uitgenodigd mee te zingen het Edams stadslied.

EDAM - Het nieuwe kaasmarktseizoen in Edam gaat komende woensdag 29 juni van start. Op deze eerste Edamse kaasmarkt in drie jaar is niemand minder dan de Commissaris der Koning in Noord Holland, dhr. Arthur van Dijk, de eregast. 

Tijden van weleer herleven

De folkloristische kaasmarkt van Edam doet de tijden van weleer in het voormalige Zuiderzeestadje herleven. De markt vindt als vanouds plaats op het Jan Nieuwenhuizenplein, hetzelfde plein waar tot 1922 wekelijks een echte kaasmarkt werd gehouden. 

Boeren voeren hun Edammer kaasjes met roeibootjes over de stadsgrachten op de markt aan. Daar werd hun kaas verhandeld en na verkoop gewogen in de historische kaaswaag. Met kaasbrikken, die door Friese paarden kletterend over de klinkerstraatjes van de oude binnenstad worden voortgetrokken, worden de Edammertjes uiteindelijk ter verdere rijping afgevoerd naar de Edamse kaaspakhuizen. 

Woensdagochtenden

Het alleszins kleurrijke schouwspel speelt zich af op de woensdagochtenden in juli en augustus tussen 10.30 en 12.30 uur. Met de openingsdatum 29 juni begint het marktseizoen dit jaar zelfs iets eerder. De toegang tot de markt is gratis. Aan de zuidzijde van de oude binnenstad is gelegenheid tot parkeren, borden verwijzen daarnaar. Meer informatie is te vinden op www.kaasmarktedam.nl.