Zeiljacht De Swalker gepavoiseerd voor de te water lating. (Met alle seinvlaggen uit.)
Zeiljacht De Swalker gepavoiseerd voor de te water lating. (Met alle seinvlaggen uit.) (Foto: Aangeleverd)

Zeiljacht van een eeuw oud eigenhandig gereviseerd

KATWOUDE - Een bijzondere herdenking vond plaats in Katwoude. Zeiljacht de Swalker werd feestelijk gepavoiseerd (zie foto) en te water gelaten, precies 100 jaar nadat het jacht voor het eerst te water gelaten werd. Destijds in Kiel te Duitsland. Eigenaar Rogier Klop heeft het jacht eigenhandig gerestaureerd en in originele staat teruggebracht.

"De Swalker is een klassiek zeiljacht," vertelt Rogier, "dat in 1922 is gebouwd op de Kielerwerf. Dat was een oorlogswerf destijds, maar er mochten geen oorlogsschepen meer gebouwd worden en dus werd dit een plezierjacht."

Restauratie van 7 jaar

Rogier heeft de geschiedenis van het jacht uitgebreid in een boekje beschreven. De restauratie van het jacht nam zeven jaren in beslag voor het onlangs aan zijn tweede leven begon. "Alles heb ik zelf gedaan. Het jacht is helemaal origineel. Ik heb de eiken spanten vernieuwd. Dat was nog een hele klus, want hoe buig je spanten? Vroeger deden ze dat met stoom, dat wilde ik ook doen." Na een zoektocht op internet werd duidelijk hoe je met stoom de spanten kon verhitten en buigen. Daarna werden ze opnieuw geklonken met koperen klinknagels. Er zitten er in totaal zo'n 6.000 in, om de 20 centimeter.

Kielbalk en ballast

"Aan de onderkant verving ik de kielbalk. Dat is een 8 meter lange eikenhouten plaat van 12 centimeter dik. Daar zat een gietijzeren ballast aan vast met een gewicht van 3.000 kilo. Dat moest eraf, dat was nog wel een complex stuk werk."

Zeewaardig

"Door die kielbalk met ballast is het schip wel zelfoprichtend; ze komt altijd weer overeind, omwaaien kan niet," bevestigd Rogier. "Het jacht is zeewaardig, je kan ermee naar Engeland varen. Dat heb ik voorheen ook gedaan. Als je wilt kan je er de wereld mee rond. Maar een schip is zo zeewaardig als de bemanning en, in verband met mijn leeftijd, dat doe ik toch niet meer."

Het jacht ligt op dit moment uitdagend te pronken in jachthaven De Valk, Hogedijk 6 te Katwoude.