Smartphone wordt portemonnee.
Smartphone wordt portemonnee. (Foto: smartphonehoesjes.nl)

Portemonnee vervangen door smartphone

REGIO - De portemonnee wordt langzaam maar zeker vervangen door de smartphone. 46 procent van de Nederlanders laat de portefeuille namelijk regelmatig thuis omdat ze met de smartphone kunnen pinnen, blijkt uit onderzoek onder meer dan 1.100 respondenten.

“Alleen ID-kaart kan er nog niet op”

30 procent geeft zelfs aan dat de smartphone de portemonnee volledig heeft vervangen. Alle pasjes zijn tegenwoordig via verschillende apps digitaal te verkrijgen. “Alleen mijn ID-kaart kan ik nog niet op mijn smartphone tonen, die neem ik nu nog los mee”, geeft één van de respondenten aan.

Verschil Apple-Samsung

Verschil Apple en Samsung Van de mensen die met hun telefoon aan de kassa staan, is 55 procent in het bezit van een iPhone. Ter vergelijking: bij Samsung is dit 35 procent. Dit verschil is mogelijk te verklaren omdat Google Pay, het betaalsysteem van Android, nog niet bij alle banken wordt ondersteund, zegt Martijn Hooft, eigenaar van Smartphonehoesjes.nl. “Apple Pay kan in Nederland bij vrijwel elke bank gebruikt worden en wordt zodoende mogelijk ook meer gebruikt.”

46 procent van de Nederlanders geeft aan de portemonnee regelmatig niet meer mee te nemen wanneer ze van huis weg gaan. Vrouwen doen dit wat vaker dan mannen. 54 procent van de ‘thuislaters’ is namelijk vrouw. “Vooral als ik een avond op stap ga, laat ik mijn portemonnee thuis”, geeft één van de respondenten aan.

Veilig betalen

Het betalen met de smartphone is net zo veilig als met de bankpas. "Alleen het is wel belangrijk om een pincode of wachtwoord in te stellen”, adviseert Hooft. "Mocht je je smartphone kwijtraken, dan kan niet iedereen met jouw digitale pas betalen. Betalen met je smartphone is volgens kenners juist veiliger dan ‘ouderwets' geld uit de muur pinnen. De pincode afkijken en daarna de pinpas stelen blijft nog veel gebeuren.”