Kort lontje

Even verderop, een straat achter het huis waar mijn vrouw en ik wonen, werd gisteravond laat geschoten, althans, dat dachten wij, omdat er flink wat knallen, soms repeterende knallen te horen waren. Wellicht was de plaatselijke jagersvereniging in het weiland, even buiten het dorp, aan het jagen op wild. Sporadisch komt dat voor als er weer een grote hoeveelheid wild overlast veroorzaakt. Maar goed, we wisten het niet zeker en keken verder naar televisiebeeld - een Zweedse detective was in een spannende fase gekomen. Nee, er werd daarin niet geschoten. Het bleef in deze serie bij dialogen.

In de verte klonk het geluid van sirenes. Zo te horen kwam dat geluid dichterbij. Mijn vrouw en ik vlogen zowat tegen de voorramen op toen een brandweerauto, gevolgd door een ambulance en een politieauto met hoge snelheid door de straat kwamen rijden. Te laat. Wij dan. Ze waren al voorbij. 

We zagen de overburen naar buiten komen en de kant opkijken naar waar een klein gedeelte van de publieke sector naartoe reed. Meer buren kwamen langzamerhand naar buiten druppelen, zo zagen wij door de ramen. Ondertussen liep de Zweedse serie door omdat de pauzeknop op de afstandsbediening niet was ingedrukt. Door mij verzuimd als gevolg van het plotselinge sirenegeweld. Dat werd een gevalletje van terugkijken. Het zit niet in mij en ook niet in mijn vrouw om de sensatie op te zoeken. Voor je het weet zit je middenin het verdriet van de ander. De overburen staken hun hand op en we zwaaiden terug. Samen met de andere buren gingen ze de straat uitlopen. Tsjonge, in de verte klonken nog meer sirenes, die ook dichterbij kwamen en even later het stof in de straat deden opwaaien. Kon ik weer met de auto door de wasstraat. Ik zocht enigszins frenetiek op mijn mobiel naar ongevallen in de buurt. Geen melding.  Maar er moest iets zijn. In de buurt achter ons. Er kwamen nu meer buren naar buiten en stonden op straat opgewonden met elkaar te praten. 

Mijn vrouw en ik vernamen de volgende morgen over de schutting van de buurvrouw op de hoek dat er vuurwerk was afgestoken en er sprake was geweest van een kort lontje.