Tijdens de elevatorpitch promoot jij jezelf bij een potentiële werkgever.
Tijdens de elevatorpitch promoot jij jezelf bij een potentiële werkgever. (Foto: Adobe Stock)

De elevatorpitch

Ken je de elevatorpitch? Dit is een korte presentatie van zestig seconden waarin jij jezelf of een businessidee aan een potentiële werkgever of opdrachtgever 'verkoopt'.

WIE BEN JIJ EN WAT ZIJN JE KERNKWALITEITEN?

De naam 'elevatorpitch' is gebaseerd op de tijdsduur waarin een lift van de onderste naar de bovenste verdieping gaat. Dit duurt zo'n zestig seconden. Stel: je staat in de lift met de CEO van een bedrijf, die interesse heeft in wie jij bent en wat je doet. Wat vertel je dan? En; hoe kun je hem of haar het beste overtuigen? Op zulke momenten komt de elevatorpitch goed van pas. Je kunt de elevatorpitch ook gebruiken tijdens een sollicitatiegesprek, wanneer de recruiter vraagt of je wat over jezelf wilt vertellen.

Hoe ziet zo'n elevatorpitch eruit? De belangrijkste punten die aan bod komen in je korte pitch: wie jij bent, wat jouw kernkwaliteiten zijn, wat jij de werkgever te bieden hebt, welke voordelen je meebrengt én wat voor uitdaging je zoekt. Uiteraard zal de inhoud van de pitch per functie verschillen, maar de basis blijft hetzelfde. 

Tip 1: vergroot de kans op een positieve reactie door de elevatorpitch te starten met een originele anekdote of openingszin. Bijvoorbeeld het moment waarop je besefte dat het bedrijf waar je solliciteert perféct aansluit op jouw kwaliteiten en wensen.  

Tip 2: schrijven is schrappen. Het is lastig om in één minuut jouw kwaliteiten samen te vatten. Toch is het belangrijk dat de elevator pitch beknopt blijft. Schrijf op wat je graag wilt vertellen (dit hoeft niet gelijk perfect) en begin daarna pas met schrappen. Je komt vanzelf tot een korte, krachtige pitch waarmee je duidelijk uitlegt wie jij bent en wat je doet. Laat de pitch een dagje liggen om er later met een frisse blik naar te kijken. 

Tip 3: ben je tevreden over jouw elevatorpitch en ken je hem uit je hoofd? Vraag dan aan een familielid, vriend of collega om je te beoordelen. Hier kun je veel van leren, ook op het gebied van presentatie!


Tip 4: vertel met passie en enthousiasme. De inhoud van je pitch is belangrijk, maar wanneer je deze inspiratieloos opdreunt zal een potentiële werkgever niet heel enthousiast worden. Wil je iemand écht overtuigen? Sta dan rechtop, praat rustig en duidelijk en laat jezelf van je optimistische kant zien.