Remco Homan, nieuwe directeur van OBS de Fuut.
Remco Homan, nieuwe directeur van OBS de Fuut. (Foto: aangeleverd)

Kinderen voorbereiden op de toekomst

MONNICKENDAM - OBS de Fuut is een kleinschalige openbare basisschool, centraal gelegen op het scholeneiland van Monnickendam. Sinds de start van dit schooljaar heeft de school een nieuwe directeur: Remco Homan.

Remco was al werkzaam bij Stichting OPSPOOR, die 37 scholen bestuurt in Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland en Wormerland, in de functie van directeur bij OBS Piramide. De Fuut is de tweede school die hij nu mede richting geeft.

"Eerst heb ik mezelf gepresenteerd aan de MR, de ouders en het schoolteam. Nadat ik aangenomen was, heb ik een aantal maanden met de vorige directeur meegelopen, waarna ik dit schooljaar als directeur ben gestart." 

Uitdaging

Zelf woont Remco in Zuidoost Beemster, dus hij is bekend met het gebied en de mensen en ook Edam-Volendam is hem bekend. Zijn keuze voor de Fuut lag in de uitdaging. "Ik hou van scholen waar wat te doen is, waar ik iets kan bijdragen. In deze school is alles aanwezig om er iets heel moois neer te zetten." Zijn voorganger was hier al mee bezig en heeft een goed concept neergezet. "Zij stak in op bewegend leren en de leerlingen mee laten denken en praten in het leerproces. Ze worden gestimuleerd vragen te stellen: waarom doe je wat je doet? Welk doel wil je behalen? Wat heb je daarvoor nodig? Natuurlijk wel met de leerkracht nog als regisseur."

21e eeuwse vaardigheden

Het besef is er, bij Remco en in het team, dat de banen die de kinderen over 20 jaar zullen invullen, er nu nog niet zijn. "Maar we willen de kinderen wel voorbereiden op die toekomst. Eigenaarschap, plannen, samenwerken, presenteren zijn zaken die steeds belangrijker zijn. Ze maken deel uit van de 21e eeuwse vaardigheden.

Dat is een hele interessante reis. Om daar samen met het team aan te bouwen is mooi. En hoewel de school relatief klein is, merken we dat ouders het interessant vinden. We groeien nu wel en ik zet mij graag in om die groei gestalte te geven."

Directeur Homan denkt graag in mogelijkheden. Op dit moment is hij tevreden. Hij heeft een kwalitatief goed team en gelukkig geen tekorten. Maar mocht dat in de toekomst voorkomen, dan wil hij dat zien als kansen om dingen anders te organiseren. Door specialisten van buiten aan te trekken bijvoorbeeld. Alles om de school klaar te maken voor de toekomst.