Babiche Tervoort en Frank Bond
Babiche Tervoort en Frank Bond (Foto: aangeleverd)

"Er liggen wensen verborgen in de kunstmaand"

EDAM-VOLENDAM - Tijdens de kindermiddag van de veertigste editie van het Singelfestival is de kunstmaand Edam-Volendam geopend door burgemeester Lieke Sievers. Kunstmaand Edam-Volendam, een initiatief waarmee in de hele maand oktober zichtbaarheid gegeven wordt aan kunst en cultuur door de organisaties die daar inhoud aan geven, ondersteund door de gemeente.

Focuspunt culturele organisaties: elkaar versterken

Frank Bond, cultuurcoördinator en projectleider van de kunstmaand vertelt enthousiast dat het aanbod voor deze maand door alle organisaties met elkaar is samengesteld. Onder andere Stichting Kunst Kijken, Poppodium PX, de Bibliotheek Waterland en de Kunstroutes hebben hun best gedaan alles zo op elkaar af te stemmen dat er geen overlap plaatsvindt. "Dat is ook een focuspunt voor onze culturele organisaties tegenwoordig: hoe kun je elkaar versterken en samenwerken? Zowel in de online als offline zichtbaarheid." Door informatie te geven aan de verschillende achterbannen, over alles dat in de kunstmaand georganiseerd wordt, bereiken de organisaties elkaars publiek.

Op de vraag wat volgens Frank een leuke uitschieter is om naartoe te gaan, antwoordt hij lachend: "Alles is erg leuk. Het volledige aanbod, alles wat er georganiseerd wordt, staat op de site www.kunstmaandedamvolendam.nl. Het is handig om daar een kijkje te nemen." 

Jazz op de Halve Maen

Wel benoemt hij de vernieuwende blik van de replica van het VOC-schip De Halve Maen. "Zij leggen een link tussen de nieuwe en de oude wereld. Het schip voer natuurlijk naar Amerika en de Nederlandse handelsgeest en haar invloed op Amerika worden uitgelicht aan boord. Later beïnvloedde Amerika natuurlijk weer Nederland waaronder Mondriaan, wiens kunst geïnspireerd raakte door de jazz en de skyline van New York. Zijn kunst inspireerde op zijn beurt weer dekunstwereld internationaal. Om deze wisselwerkingen te vieren hangt er een replica vanMondriaans ‘Victory Boogiewoogie’ aan boord én wordt er vrijdag 30 september van 18:00 tot 20:00 jazz gedraaid aan boord van het schip. Jazz-liefhebbers kunnen dan genieten van het DJ-collectief van Radio Dwars (Marcel Buijs, Peter Tol en Ringo Maurer) aan boord die het verhaal muzikaal tot leven brengen.

Nieuw initiatief

"Voor de jeugd vindt een nieuw initiatief plaats," weet Frank. "Kinderen van de Zeevangse basisscholen, Middelie en Beets volgen vijf workshops tekenen vanuit het schooltje van Dik Trom in Etersheim. Via theorielessen krijgen ze inzicht in kunst en kunstgeschiedenis, gelinkt aan de tijd van Dik Trom. Dat is de tijd van Picasso tot Gaudi, van ongeveer 1880-1920. Met die inspiratie maken de kinderen vervolgens zelf hun eigen kunstwerken, die vervolgens in een expositie in De Breek worden gepresenteerd." De kinderen hebben hun eerste lessen al gehad en de expositie wordt in de herfstvakantie, woensdag 19 oktober, geopend door de wethouder.

Exposities

In de weekeinden van 8 en 9, plus 15 en 16 oktober, stellen veel kunstenaars hun ateliers open. "Op die manier kunnen bezoekers met hen in gesprek gaan en zien hoe de kunstenaar leeft en werkt." 

Het is handig een kijkje te nemen op de site

Frank knikt: "In de gemeente is grote diversiteit aan kunstenaars, je valt van de ene verrassing in de andere. Dit is een prachtig initiatief in de gemeente, waar de mogelijkheid om te exposeren op deze manier wat groter wordt. Het zou mooi zijn als ook een expositieplek gerealiseerd kan worden waar het publiek door het jaar heen kunst kan kijken en bezichtigen." 

Dit initiatief is in ieder geval een aanzet om meer kunstenaars de ruimte te geven te exposeren. Het is ontstaan uit de samenwerking tussen twee kunstroutes: Kunstkijken Volendam en Zomerroute Zeevang. Kunstkijken Volendam bestaat dit jaar trouwens 20 jaar en levert binnen de gemeente al jaren een belangrijke bijdrage aan de promotie van kunst en kunstbeoefening. Kunstkijken vindt plaats op 22 en 23 oktober. "Meer en minder professionele kunstenaars doen daaraan mee. Door het onderlinge contact inspireren en stimuleren ze elkaar om hun talenten te bljiven ontwikkelen."

Verborgen wensen

"Er liggen wensen verborgen in de kunstmaand," besluit Frank. "De organisaties kijken naar elkaars ambities, naar de mogelijkheden voor samenwerking en dat biedt perspectieven voor de toekomst!"

Het volledige programme staat overzichtelijk op www.kunstmaandedamvolendam.nl.