Afbeelding
(Foto: )

Geven is Leven

Waarom geven gelukkig maakt. Op zondag was ik uitgenodigd bij mijn vriendin, Rianne, om naar het strand te gaan. Onderweg van de parkeerplaats naar het strand stond er een houten bankje, met een paar boeken er op. Elk boek was ingepakt in plastic met een briefje 'Veel leesplezier'. Het is duidelijk dat een aardig iemand besloot de boeken gratis te geven. 

Wat me opviel? Wat een prachtig idee dat iemand iets wil geven zonder iets terug te krijgen en niet op een bedankje te wachten. Ik dacht meteen onderweg terug naar de auto ga ik even kijken en een boek kiezen. Ik heb gemerkt dat het aantal boeken hetzelfde was gebleven, dus dat ook gratis boeken door niemand kunnen worden gewild. Dat geeft twee mogelijkheden. Eén is negatief, dat mensen niet meer interesse hebben voor lezen of misschien liever een E-boek lezen. Anderzijds,  mensen gaan niet iets nemen alleen omdat het gratis is, maar alleen wanneer ze het ook kunnen benutten. 

Met de  dag groeit mijn bewondering  voor de Nederlandse cultuur en ook neemt mijn respect voor Nederlanders toe. Het geven van kleine dingen maakt gelukkig. Ik was superblij met de kaartjes die ik van mijn buurvrouw en mijn vriendinnen voor de kerst- en nieuwjaarswensen heb gekregen. 

Geven is geven zonder eigenbelang en zonder na te denken over wat iemand zal oogsten, omdat de gever vreugde zal oogsten en het plezier van geven kan voelen. 

Islam spoort ons aan tot liefdadigheid. Er is een gezegde: ”Lachen naar andere mensen is liefdadigheid”. Dat krijg ik dagelijks als ik aan het wandelen ben en ik kom mensen tegen en ze mij lachend begroeten.  

Ik wens iedereen een gelukkig nieuwjaar en een jaar vol van geven en blijdschap.