Ron Vonk onderschrijft het belang van het behoud van de bibliotheek in Langedijk: 'Een plek die het verdient om op waarde geschat te worden.'
Ron Vonk onderschrijft het belang van het behoud van de bibliotheek in Langedijk: 'Een plek die het verdient om op waarde geschat te worden.' (Foto: AgHeeremansphotography)

Geen Langedijk zonder bibliotheek

DIJK EN WAARD - Het belang van een bibliotheek zal niemand ontkennen. Vanaf volgend jaar gaan de bibliotheek Langedijk samen met de bibliotheek Heerhugowaard. Deze laatste is onderdeel van bibliotheek Kennemerwaard. Zo wordt er verder gebouwd aan een mooie, sterke bibliotheek, zodat de Langedijker bevolking met behulp van de politiek ook in Dijk en Waard kan profiteren van een goed aanbod. 

Door Ben Wansink

Tereza de Vries, Ron Vonk en Tasar Iskreah over belang van de bieb

Hierbij drie gesprekken met betrokkenen: Tereza de Vries, coördinator volwassenen en Ron Vonk, voorzitter van het bestuur van de bibliotheek Langedijk. Tevens vertelt onze Syrische columniste Tasar Isskreah over haar ervaringen bij het leren van onze taal met hulp van het Taalcafé.

Gesprek met Tereza de Vries 

“Je ergens thuis voelen is de basis van een prettig leven. Dat voelt comfortabel. Je gunt het iedereen. Maar voor een grote groep mensen is dat comfortabele gevoel een eindje weg. Ik heb het over de nieuwe Nederlanders, de mensen met een migratieachtergrond. Want hoe mooi of fijn of veilig een plek ook is, als je de taal van de mensen om je heen niet begrijpt, niet spreekt, niet leest, dan is het thuisgevoel er niet. Taal is de basis van het comfortabele thuisgevoel. De taal zo machtig worden, voordat je je echt thuis gaat voelen is een beste kluif. Talloze mensen worstelen met dit proces en zoeken naar wegen om de taal machtig te raken. Gelukkig is er een inburgeringsproces. Daar worden op school de belangrijkste woorden, regels, gewoontes geleerd. Het hoogstnoodzakelijk om je te redden en om een begin te maken met werk of opleiding. Maar dat is niet voldoende voor het thuisgevoel. Daar is meer voor nodig. En dat ‘meer’, dát biedt de bibliotheek. Daar komen heel veel mensen die de taal willen oefenen en zonder schroom willen uitproberen, met vallen en opstaan. Daar is het Taalcafé waar actuele thema’s worden besproken, maar waar vooral ook veel gelachen wordt en waar gezelligheid de boventoon voert. Voor wie graag één op één oefent, is er een project waarbij iemand die de taal wil leren een Taalmaatje krijgt. Samen trek je een periode op en oefent op speelse wijze. Samen naar de winkel, samen in de tuin aan het werk of samen het Nieuwsblad doorkijken en bespreken. Ook in tijden waarin online de standaard is, zorgt de bibliotheek voor een passend aanbod. Zo is er een Whatsappgroep ‘Het Woord van de Dag’ met iedere dag uitleg over een Nederlands woord. Er zijn al meer dan 50 deelnemers. Ook is er het Youtube-kanaal met taaltips van de bibliotheek, dat heeft al meer dan 750 volgers! De bibliotheek is dus niet alleen een plek om boeken te lenen en computerlessen te volgen. De bibliotheek is ook een beetje een huiskamer, die gevuld is met heel veel fijne taalvrijwilligers! De bibliotheek staat te popelen om ook voor groepen de deuren weer gastvrij open te zetten!”

Voorzitter Ron Vonk maakt reclame

“Iedereen kent de bibliotheek. Maar kent men de bibliotheek wel écht? Weet u dat de bibliotheek al jaren een bruisende plek is, vaak middenin een stad, dorp of wijk? Iedereen is er welkom. Je kunt er boeken lenen, informatie en hulp krijgen bij diverse onderwerpen, zoals hulp bij digiD, aanvragen toeslagen of Coronapas. Maar de bieb is ook een warme, veilige ontmoetingsplek. Een plek om rustig huiswerk te maken, leesbevorderingsactiviteiten bij te wonen met je (klein)kinderen en toegang te hebben tot computers. Een plek om taalcursussen en allerlei culturele activiteiten bij te wonen. Het is een plek die van enorme waarde is voor onze samenleving. Een plek die het verdient om op waarde geschat te worden. Nu en in de toekomst binnen Dijk en Waard! Om dat kracht bij te zetten ondertekenden de drie overheidslagen, het Rijk, de provincie, de gemeente met het bibliotheekstelsel een jaar geleden het Bibliotheekconvenant 2020-2023. Daarin staat dat er een gezamenlijk de focus gelegd gaat worden op leesbevordering, digitale inclusie (iedereen kan meedoen) en de behoefte van de burger om zich een leven lang kunnen ontwikkelen. Dit kan geschieden als, ook op langere termijn, de politiek akkoord gaat met de voorstellen die de gezamenlijke bibliotheken van Dijk en Waard aan de nieuwe gemeente hebben gedaan. De gemeenteraadsleden hebben in hun eerste vergadering aangegeven dat zij de aanvragen voor aanvullende financiële middelen eerst willen bestuderen, hetgeen logisch en verstandig is. Het doel is en blijft om iedereen de mogelijkheid te kunnen bieden gebruik te maken van wat de bibliotheek in Langedijk te bieden heeft. Het is prachtig om mee te zien hoe enthousiast iedereen binnen de bibliotheek hier vorm aan wil geven. Neem eens de tijd om te kijken wat de waarde is van de bibliotheek en zeker in Langedijk, een goed georganiseerde vestiging onder de vlag van Bibliotheek Kennemerwaard!” 

Tasar Isskreah vertelt

“Langedijker Taalcafé-engelen. Tereza de Vries was de naam die ik in 2018 kreeg van een kapster. Ik was op zoek was naar iemand om mijn zoons te helpen met hun huiswerk in groep 7. Ik begreep dat er een Taalcafé is bij de bibliotheek, drie dagen per week. Sindsdien ben ik vaste taalklant bij de bibliotheek. Mijn niveau toen was A2 en nu ben ik C1 aan het studeren. Wat de vrijwilligers merken is dat ik een veeleisende taalklant ben. Ik heb met de hulp van de lieve vrijwilligers het B2 staatsexamen gehaald, en mijn boek ‘Gouden littekens van mijn hart’ foutloos kunnen schrijven. Inmiddels volg ik een opleiding om tolk te worden en weer ging ik naar Tereza om te vragen of iemand mij kon helpen om mijn uitspraak te verbeteren. Met Jacqueline Nootebos als een logopedie specialiste heb ik een paar keer bij de bibliotheek gesproken, ik moest 500 terminologie woorden uit het hoofd leren. Jacqueline, Marry Beers, Mirjam Dekker en Lucia de Graaf hebben mij daarbij geholpen. Natuurlijk is er geen manier om mijn dankbaarheid aan deze dierbare mensen te tonen, vooral in deze huidige situatie met corona. Ik respecteer en waardeer de inzet van alle vrijwilligers. Het gaat er niet alleen om ons te helpen het Nederlandse taal te beheersen maar vanuit hun hart zorgen ze dat we ons echt thuis voelen. Hun inzet om naar het Taalcafé te komen tijdens de coronacrisis weerspiegelt de schoonheid van menselijkheid. Het is zo’n fijn gevoel dat, wanneer ik met de taal hulp nodig heb, ik weet waar ik heen moet en wie ik moet vragen. Ik voel me echt thuis bij het Taalcafé. Volgens mij is er een verborgen relatie tussen vrijwilligerswerk en geluk, die alleen de vrijwilliger zal begrijpen. Langedijk taalcafé vrijwilligers, ik wens jullie alle geluk, voor mij zijn jullie engelen!”

Het belang en de waarde van het hebben van een eigen bibliotheek in Langedijk onder de vlag van Bibliotheek Kennemerwaard zal door iedereen erkend worden. Oud en jong moeten de gelegenheid krijgen een bereikbare bibliotheek in de buurt te bezoeken. Bibliotheek Langedijk heeft, met al de geboden faciliteiten, allang bewezen een belangrijke plaats in de Langedijker samenleving in te nemen en dat moet nog vele mooie jaren zo kunnen zijn!