Karen en Bart uit Noord-Scharwoude zijn geëmigreerd naar het pittoreske Beaucourt-sur-l'Ancre.
Karen en Bart uit Noord-Scharwoude zijn geëmigreerd naar het pittoreske Beaucourt-sur-l'Ancre. (Foto: aangeleverd)

Ik vertrek, maar dan op z’n Langedijks

Algemeen

LANGEDIJK/FRANKRIJK - Toen ze op vakantie waren in Frankrijk, viel het Karen Geluk en Bart Metselaar uit Noord-Scharwoude op dat er onderweg weinig gelegenheden waren om even wat te eten of te drinken. Het idee om zelf zoiets te starten ontstond. Eerst als een ‘wat als’, maar al snel werd het plan serieuzer.

“Een horeca gelegenheid beginnen bleek te ingewikkeld, maar de wens om te gaan emigreren om voor onszelf wat meer rust te hebben, bleef. We voelen ons heel fijn in Frankrijk. Het tempo ligt er, zeker in de dorpen, lager dan in Nederland. Bart had in Nederland werk dat erg chaotisch was en stressvol. Ik werkte in de kinderopvang, daar had ik ook te maken met steeds meer regels vanuit de overheid en de organisatie waardoor het voor mij steeds minder aantrekkelijk werd. Alles bij elkaar opgeteld werd dat een serieuze optie om in Frankrijk te gaan wonen en onze eigen B&B te beginnen.” 

Ze legt uit: “Een neef van Bart heeft met zijn vrouw een B&B in Verdun. Daar waren we op bezoek geweest en we werden heel enthousiast van dit idee.” 

Het stel ging op zoek naar een bestaande chambres d’hotes, oftewel een bed and breakfast, om over te nemen. In gebieden van hun voorkeur gingen ze rondrijden met de auto om onderweg goed om zich heen te kijken naar mogelijkheden. De zoektocht startte in de Dordogne, maar dat bleek erg in trek bij toeristen, dus te prijzig. “Vervolgens zijn we gaan zoeken in minder bekende en minder toeristische gebieden. En kwamen we terecht in de Somme, een prachtig gebied met veel natuur, rust, heuvels, riviertjes én een bestaande B&B die voor een goede prijs te koop stond.”


Hun Chambres-dHôtes is in typisch Picardische stijl.

In het plaatsje Beaucourt-sur-l’Ancre staat hun chambres d’hotes, genaamd 14-18. “We kochten het van een Engelsman die was vertrokken met achterlating van al zijn spullen”, vertelt Bart. “In Nederland kennen we dat niet, maar onze makelaar in Frankrijk vond het volstrekt normaal dat al zijn spullen er nog stonden. We hebben alles uitgezocht, de mooie spullen gehouden,  zoals een aantal meubels en een compleets servies, en de rest hebben we aanhanger voor aanhanger naar de stort gebracht. Daarna begon het schoonmaken, verven en behangen. Gelukkig zijn we zelf wel handig aangelegd want je kunt in Frankrijk beter een Nederlandse klusjesman invliegen dan wachten totdat de afgesproken aannemer komt opdagen.” 

Gelukkig viel het opknappen mee, geen ‘Ik Vertrek’ toestanden voor deze Langedijkers. “Nee dat viel reuze mee! Met ons Mavo Frans kwamen we best een heel eind en ik moet zeggen: de bank en de officiële instanties zijn allemaal heel behulpzaam geweest. Ons huis in Noord-Scharwoude werd snel verkocht en voor een aanvullende lening klopten we aan bij de lokale bankdirecteur, die heel welwillend was. De lokale inwoners zijn oprecht blij dat een relatief jong Nederlands stel neerstrijkt in hun dorpje dat zorgt voor wat rumoer. We krijgen louter enthousiaste reacties.”

Bij het klussen hebben ze veel hulp gehad van hun ouders, die de eerste periode zijn gebleven. Nu het af is is het een plaatje. Karen vertelt: “Het huis is in de Eerste Wereldoorlog verwoest en in 1920 is het herbouwd en opgetrokken in typisch picardische stijl, met de dakkappelletjes en de opvallende witte steentjes. Het heeft twee gastenkamers boven en wij slapen beneden. Buiten bevindt zich een aparte ‘gite’, een buitenhuisje. Het is allemaal precies groot genoeg voor ons en we verwachten ook geen wachtlijst van reserveringen hoor, zoals de Meilandjes.” 

Zoals gezegd moeten de meeste toeristen dit gebied nog ontdekken en is er in het dorp zelf, naast een glasbak en een brievenbus niet heel veel te beleven, grapt Bart. “Maar het is een fantastisch gebied om te wandelen, fietsen of om per motor te ontdekken. Bovendien bevindt het dorpje zich op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog en kent het een rijke historie. Vandaar ook onze naam 14-18.” Bart heeft heel veel interesse in, en kennis van deze periode waardoor een uitgebreide rondleiding zeker tot de mogelijkheden behoort voor de gasten.

Wat de twee gaan missen in Nederland? “Onze ouders en vrienden natuurlijk”, zegt Karen na even nadenken. “En de popquiz in De Pieper!”, vult Bart haar aan.

De B&B is officieel geopend en de website is online: www.14-18sommechambres.com. Mailen kan ook naar 1418sommechambres@gmail.com. Meer info vind je op de Facebookpagina 14-18 Somme Chambres d’Hôtes.