Hans Peerdeman.
Hans Peerdeman. (Foto: Dave Weij Fotografie)

10 vragen aan Hans Peerdeman

Algemeen

Antwoord op de vraag van Sladjana Dimitrijevic: Als jouw lespiano kon praten, wat zou de piano dan vertellen?

Mijn lespiano, als die kon praten, zou mij dan het volgende vertellen: ‘De pianolessen van jou brengen mij immer in opperbeste stemming. Door het enthousiaste en gedreven spel van jouw leerlingen voel ik me vaak als een vleugel in het Concertgebouw.’

Wie bent u?

Ik ben Hans Peerdeman en ben geboren in Zuid-Scharwoude, Dorpsstraat 312a. Mijn geboortehuis en het adres bestaan niet meer, maar het stond op de locatie van Dorpsstraat 496. In 1965 is ons gezin verhuist naar Dorpsstraat 442, pal naast café de Roode Leeuw. Het voorste gedeelte van het huis was tot +- 1973 ook de winkel van Reijer van der Vliet, die in die tijd tevens koster van St. Jan de Doper was. Daarna is het winkelgedeelte omgebouwd tot appartement en is ruim 40 jaar bewoond door Nelie Kramer (na de verkoop van café de Roode Leeuw). In diezelfde ruimte heb ik de allereerste Open Dag voor de pianolessen gehouden en ben ik er begonnen met lesgeven.

Ik heb ook vele jaren in Heerhugowaard gewoond, maar sinds een paar jaar woon ik weer in ‘Langedijk’, in Noord-Scharwoude.

Ik ben getrouwd met Paula en wij hebben samen 3 kinderen, 2 zoons en 1 dochter. En zijn ook trotse grootouders van onze kleinzoon.

Ik ben ruim een kwart eeuw werkzaam geweest bij de Sociale Verzekeringsbank te Amstelveen. De laatste periode binnen de ICT als applicatieontwikkelaar. Begin september 2012 heb ik mij laten inschrijven bij de KvK als Pianoleraar. Vanaf 2013 ben ik begonnen met het geven van pianolessen in Zuid-Scharwoude en in Heerhugowaard. Inmiddels heb ik een prachtige eigen praktijkruimte aan de Korenmolen in Noord-Scharwoude.

Van wie bent u dr ien?

Ik ben dr ien van Cor Peerdeman (geb. Enkhuizen) en Eva Berkhout (geb. Alkmaar).

Mijn vader, van beroep timmerman, heeft gevoetbald bij LSVV en bleef daarna altijd verbonden aan de club (o.a. met het onderhoud, speelklaar maken van de velden en later nog het kantinebeheer). Hij is ook lange tijd amateurscheidsrechter geweest, zowel op het veld als in de zaal.

Mijn moeder is na het overlijden van mijn vader begonnen met tekenen en aquarel schilderen. Ze heeft ooit nog met de techniek acrylverf de Langedijker prijs voor beste amateurschilder gewonnen. Later ging ze over op olieverf en het maken van keramiek. Zij is in de beginperiode van Atelier6 lid geworden en maakte o.a. beelden en vazen.

Wat heeft u met deze gemeente?

Ik heb zowel in de gemeente Langedijk als Heerhugowaard gewoond. Daardoor ken ik het gebied en de inwoners van onze nieuwe gemeente natuurlijk goed. Bij wijze van spreken woon ik dus al gedurende mijn hele leven in gemeente Dijk en Waard. Dat neemt niet weg dat ik me altijd Langedijker zal blijven noemen en voelen.

Wat is de mooiste plek van Dijk en Waard?

Het recreatiegebied Geestmerambacht.

Welke herinnering aan uw woonplaats is u dierbaar?

Dat zijn er ontelbare. Ik zou willen beginnen met alles van voor de ruilverkaveling.

Verder zijn dat café de Roode Leeuw (waar ik ooit nog DJ ben geweest), de Kromme Brug, de Tivoli Bioscoop, Discobal. Het pierebadje en de ligweide van het openluchtzwembad in Noord-Scharwoude. De oranje verlichte staf aan de gevels van de winkels met Sinterklaas. Dat ik als kind bij de Vivo gratis een zak toffees kon meenemen als ik bij de kassa zei: “Opschrijven voor Peerdeman.” 

En de typisch Langedijkse gebeurtenissen, zoals het 9 eeuwen feest, de Langedijker Beddenrace en uiteraard de kermis van Zuid-Scharwoude met zijn Schommelende Schuitjes en Hobbelende Geit.

Leukste woorden: ‘Natzoik’, ‘Loof’ en een zakkie Crips.

Dierbaar zijn ook de herinneringen aan voor mij markante Langedijker inwoners, (tante) Nelie Kramer (die heerlijke rode Friesche Koe ijsjes in het voorcafé) en Truus Tuin (mijn pianolerares).

Wat is uw advies aan de burgemeester?

De nieuwe gemeente vraagt om uiterste betrokkenheid bij de bewoners. Ik zou de burgemeester daarom adviseren om het contact met de bewoners open en benaderbaar te houden en daarbij rekening te houden met de oorspronkelijkheid van onze dorpskernen.

Wat is het beste advies dat u zelf ooit kreeg?

Het beste advies dat ik zelf ooit kreeg, was: “Nou, doe er dan wat mee!” Als reactie op mijn opmerking dat ik eigenlijk het liefst pianolessen zou willen geven.

Wat zouden mensen echt van u moeten weten?

Naast het pianoles geven organiseer ik eens per jaar, in oktober, het Cultureel Pianofestijn, waar mijn leerlingen mogen spelen op een concertvleugel. Kenmerk van het pianofestijn is dat er altijd een goed doel aan is verbonden. Dit jaar zult u mijn leerlingen vaker zien en horen met de Actie Zorg van het Cultureel Pianofestijn, een goed doel dat gekozen is door en in overleg met de afdeling Oncologie van het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar.

Als pianoleraar begeleid ik leerlingen voor op hun staatsexamen muziek (eigen compositie) of bereid ik hen voor op deelname aan de Grote Prijs van Heerhugowaard. Daarnaast laat ik zoveel mogelijk (verschillende) leerlingen een keer spelen op verzoek, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse lintjesregen in het Gemeentehuis of in het verleden tijdens de Rabobank Sponsortour en het Rondje Piano Schagen. Ook hebben mijn leerlingen een aantal keren meegedaan aan de Langedijker Run met het team Fortissimo.

Ik heb op 16 oktober 2021 een pianoboek met eigen composities uitgebracht, Reflections. De muziek uit het pianoboek is ook te beluisteren via Spotify en andere streamingdiensten.

Wie is uw opvolger in deze rubriek?

Pianotechnicus Simone Glas. Ik ben benieuwd naar wat haar favoriete piano/veugel is die ze ooit zou willen reviseren en waarom juist dat instrument zo bijzonder voor haar is.